Kezdőlap / Technológiák / Zöld autó / CNG-LPG-LNG / CNG – együttműködés a zöldebb Fővárosért – Átadták a FŐGÁZ Köztársaság téri CNG töltőállomását
Tudj meg többet: CNG-LPG-LNG

CNG – együttműködés a zöldebb Fővárosért – Átadták a FŐGÁZ Köztársaság téri CNG töltőállomását

2009 április 15-én a Fővárosi Gázművek Zrt. hat szolgáltató céggel közösen írta alá a földgáz alapú közlekedés budapesti meghonosítását és elterjesztését szolgáló szándéknyilatkozatot. A nyilatkozat célja, hogy aláírói hozzájáruljanak a tisztább, élhetőbb környezet megteremtéséhez. Az eseménnyel egy napon került sor a FŐGÁZ Köztársaság téri telephelyén található sajáthasználatú CNG töltőállomás ünnepélyes átadására is.

A hét fővárosi vállalat által 2008. április 15-én aláírt szándéknyilatkozat célja, hogy elősegítsék a sűrített földgáz (CNG) üzemű járműhasználat budapesti infrastruktúrájának kialakítását, a főváros egyre növekvő légszennyezettségének csökkentését és ezzel a tisztább, élhetőbb környezet megteremtését.
A szándéknyilatkozat aláírói a Fővárosi Gázművek Zrt. mellett a Budapesti Közlekedési Vállalat Zrt., a Budapesti Elektromos Művek Nyrt., a Budapesti Távhőszolgáltató Zrt., a Magyar Posta Zrt., a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. valamint a Fővárosi Vízművek Zrt.

A megállapodás értelmében a közreműködő társaságok CNG üzemű járműveket szereznek be és állítanak üzembe. A következő években a lehetőségeknek megfelelően a társaságok bővítik földgázüzemű járműveik állományát. Az együttműködés alapját képezi, hogy a Fővárosi Gázművek Zrt. a partnercégekkel egyeztetett helyszíneken olyan töltőállomásokat építtet és működtet, amelyek lehetővé teszik a társaságok által beszerzendő CNG üzemű járművek megfelelő üzemanyaggal való ellátását, valamint a közforgalmi igények kielégítését is. A töltőállomások földgázzal való ellátását a Fővárosi Gázművek Zrt. végzi.

A CNG üzemű közlekedés elterjesztésének további lépéseként a Fővárosi Gázművek Zrt. keresi az együttműködést az ásványolaj-forgalmazó társaságokkal is, töltőállomásaikon történő CNG üzemanyag értékesítése céljából. A rendezvény házigazdája Dr. Bakonyi Tibor az aláírás kapcsán elmondta, hogy egy tisztább, élhetőbb környezetet kell kialakítanunk magunk körül, és ezt csak összefogással lehet.

Szintén április 15-én került sor a Fővárosi Gázművek Zrt. Köztársaság téri telephelyén létesített saját használatú CNG töltőállomás ünnepélyes átadására. Az E.ON Földgáz Trade Zrt., a földgáz nagykereskedelmét bonyolító társaság támogatásával létrehozott üzemanyagtöltő kút átadásával újabb fejezet kezdődött a társaság környezetvédelmi stratégiájának megvalósításában, és a CNG hajtóanyagban rejlő lehetőségek kiaknázásában.

A technológia ismertté tétele során a Fővárosi Gázművek Zrt. támaszkodni kíván a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem által a földgáz üzemanyagként való alkalmazásának terén a múlt év végén elvégzett kutatásának eredményeire is.

A Fővárosi Gázművek Zrt. a környezetbarát közlekedés népszerűsítésében felvállalt szerepéért elnyerte az idei “Greenexpo Innováció” díjat 2009. március 13-án a Greenexpo kiállításon bemutatott sűrített földgáz üzemű autójával.

Ajánlott tartalom

LNG: A gázellátás jövője?

Az LNG azaz liquefied natural gas, magyarul cseppfolyósított földgáz. A kételkedőknél, vagy a kicsit szemfüleseknél már itt kiborulhat a bili: „Folyékony gáz? Miről beszél ez?”, de mielőtt még itt abbahagynák a cikk olvasását, arra kérném őket, várjanak még egy kicsit.