Civilek óvást jelentettek az aranybánya környezetvédelmi engedélyére

Tizenhárom civil szervezet megóvta a romániai Hunyad megyei Felsőcsertésre tervezett színesfémbányára vonatkozó környezetvédelmi engedélyt, amelyet a temesvári környezetvédelmi ügynökség bocsátott ki – írta keddi számában az erdélyi Krónika.

A Déva közelében lévő településen 32 millió tonna aranyércet termelne ki 11 év alatt  a European Goldfields kanadai társaság. Tizenhárom romániai civil szervezet fellebbezést nyújtott be a Felsőcsertésre tervezett bányaberuházás környezetvédelmi engedélye ellen. Az óvás kapcsán a kolozsvári székhelyű Független Központ a Környezeti Erőforrások Fejlesztéséért elnevezésű zöldszervezet bocsátott ki közleményt, amelynek elnöke, Dan Mercea bejelentette azt is: amennyiben a hatóságok nem vonják vissza a környezetvédelmi engedélyt, akkor a civil szervezetek az igazságszolgáltatáshoz fordulnak.

A Temesváron működő regionális környezetvédelmi ügynökség március 15-én bocsátott ki környezetvédelmi engedélyt a 80 százalékban a kanadai cég, 20 százalékban pedig a román állam tulajdonában lévő Deva Gold Rt. által kidolgozott városrendezési tervre. A fellebbező civilek egyebek mellett azt kifogásolják, hogy a hatósági engedély beszerzése érdekében előterjesztett dokumentáció nem tartalmaz tanulmányt a projekt vonzáskörzetébe tartozó régió lakosságának egészségi állapotáról, sőt olyan kutatást sem, amelyből kiderülne: várhatóan miként befolyásolná a színesfémbányászat az emberek egészségét és az élővilágot. Szerepel az óvásban az is, hogy a bányatársaság jelentős ipari létesítmények (például meddőhányók) megépítését tervezi olyan területre, amely kívül esik az 1999-ben kibocsátott kitermelési engedélyben meghatározott övezeten.

Akárcsak a Gabriel Resources Verespatakon, az European Goldfields is  ciántechnológiával kívánja kinyerni az aranyat  a Dévától húsz kilométerre fekvő Felsőcsertésen. A cég eddig 30 millió eurót költött kutatásra és próbafúrásokra. Az összesen 150 millió euró összköltségvetésű beruházás során 32 millió tonna aranyércet termelne ki 11 év alatt.
A román környezetvédelmi minisztérium tavaly májusban küldött értesítést Magyarországnak arról, hogy megkezdődött a csertési arany- és ezüstbányászat folytatásához kapcsolódó környezeti vizsgálat. Válaszában a magyar szaktárca tavaly decemberben 74 kérdést tartalmazó anyagot állított össze.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.