Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Civil szervezetek a cianidos bányászat betiltását szorgalmazzák

Civil szervezetek a cianidos bányászat betiltását szorgalmazzák

Több mint száz európai uniós környezetvédő szervezet a cianidos bányászat betiltását szorgalmazta az EU környezetvédelmi biztosánál, azonban most úgy látják, hogy biztos a bányaipari érdekek mellé állt, amikor visszautasította a cianidos bányászat betiltását elhatározó parlamenti döntés jogszabállyá formálását.

Három magyar környezetvédelmi szervezet, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Föld Barátai Magyarország és a Greenpeace Magyarország csütörtökön közös közleményt juttatott el az  MTI-hez, amelyben ismertetik, hogy 106 civil szervezet – köztük 32 magyar -, valamint 10 alternatív Nobel díjas személy fordult közös levélben Janez Potocnik uniós környezetvédelmi biztoshoz, hogy elérje a környezetre rendkívül veszélyes bányászati technológia betiltását. A közlemény emlékeztet arra, hogy az Európai Parlament ez év május 5-én – 488 igen, 48 nem szavazattal, 57 tartózkodás mellett – már elfogadta a cianidos bányászat 2011-től történő betiltását.
A szervezetek most elfogadhatatlannak tartják, hogy a környezetvédelmi biztos visszautasította a parlamenti döntés jogszabállyá formálását, és a civilek hozzá intézett kéréseit is. “Komoly aggodalomra ad okot, hogy míg a nemzetközi civil szervezetek proaktív egyeztetési szándékát semmibe vette a biztosi hivatal, a bányaipar egyes szereplőivel a színfalak mögött egyeztetett.” – figyelmeztetnek a közleményben.

Ajánlott tartalom

Ezeket lépi meg az EU 2030-ig a klíma védelemében

Az Európai Bizottság csütörtökön bemutatta 2030-ig megvalósítandó új éghajlatvédelmi tervét, amely a korábbi elképzelésekben szereplő 40 százalék helyett 55 százalékkal csökkentené az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását az Európai Unióban.