Cápauszonyok ezrei borították az utcát

Gary Stokes, a Sea Sepherd Hong Kong egyesület riportere a múlt hónapban szemtanúja volt annak, hogy egy Hong Kong-i utcát először elborítottak a több ezernyi levágott cápauszonyok, majd a betonról felszedegetve igyekeztek azt elszállítani a forgalmazók.

Ahogy az a videofelvételen is látszik, a temérdek uszonytól Stokes lépni is alig tudott. Az uszonyokat felkapkodó dolgozók igyekezték elküldeni a helyszínről, azonban a riporter nem tágított, hiszen nyilvános helyen végezték az elítélendő cselekedetet, ahol pedig jogában állt azt lencsevégre kapni. A Planet Green szerint évente 88 és 100 millió közötti számú cápa esik áldozatul azoknak a halászoknak, akik uszonyuk miatt veszik őket üldözőbe. Miután kifogták őket, levágják értékes uszonyaikat, majd kegyetlenül visszalökik a megcsonkított állatokat a tengerbe –helytakarékossági szempontból, mivel a cápahús értéke lényegesen kevesebb, mint az uszonyé. Mindezt azért, hogy a státusszimbólumnak számító cápauszony levest a tehetősek asztalára tehessék. Az uszonynak magának ráadásul sem íze, sem különösebb tápanyagtartalma nincs, de Kínában úgy tartják, hogy gyógyító hatással rendelkezik. Jelenleg egyelőre a következő országokban van hatályban törvény a cápauszony gyűjtése és felhasználása ellen: az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában, Brazíliában, Namíbiában, Dél-Afrikában, az Európai Unióban és Hawaiiban.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.