Budapesten hatezer hektár erdő van

Budapesten 16 kerületben van erdő, amelynek összterülete 5.684 hektár – közölte a Pest Megyei Kormányhivatal az MTI-vel kedden abból az alkalomból, hogy lezárult a következő tíz évet meghatározó erdőtervezés.

Tarnai Richárd, kormánymegbízott hangsúlyozta, hogy az erdőtervezés célja az erdőgazdálkodás kereteinek meghatározása és a közjóléti szerep biztosítása. Klemencsics András, a Pest Megyei Kormányhivatal erdészeti igazgatóságának vezetője az MTI kérdésére elmondta, hogy tíz évente készül erdőtervezés, amelynek célja a közjóléti szerep biztosítása mellett a meglévő erdők fenntartható kezelése. A terv tisztán szakmai, pénzügyi tervet nem tartalmaz. A következő tíz évre szóló terv szerint folytatják a 20 éve megkezdett erdőfiatalítást, természetközeli módszerekkel azok megújítását. A szakember hozzátette: korábban 30-40 évig nem nyúltak az erdőkhöz. A 2009-ben hozott erdőtörvény írja elő a tíz évre szóló tervezést, amely a felmérés mellett tartalmazza az elvégzendő feladatokat is.

A fővárosban 16 kerületben van erdő, amely részben a Pilisi Parkerdőköz tartozik, részben önkormányzati tulajdonban van és kis részben magánerdő birtokosoké. A legtöbb erdő a XII. és II. kerületben, valamint a XVII. kerületben található. Az összes budapesti erdő közül 2.584 hektár természetvédelmi és 2.211 hektár a Natura 2000 európai uniós védelmi területen van. Az erdészeti igazgatóságok természetföldrajzi alapon szerveződtek, így tartozik egy igazgatóság alá Budapest, Pest, Fejér és Komárom megye.

Ajánlott tartalom

Vasárnap kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.