Budapest legtakarékosabb panelépületei

A fűtéskorszerűsítés, a nyílászáró csere, a külső hőszigetelés, az online elszámolási rendszer meghozza eredményét. A hatékony energiafelhasználás egyre fontosabb, erről tanúskodik az „I LOVE PANEL – Legtakarékosabb épület” pályázat eredménye. A nyertes épületek egy-egy 1 KWp napelemet nyertek.

A FŐTÁV Zrt. 2013 őszén hirdetett pályázatot olyan budapesti távfűtéses panelépületek számára, melyek az energiahatékonysági szempontokat figyelembe véve tudatosan törekedtek a fogyasztásuk csökkentésére, korszerűsítő beruházásokkal. A pályázat a lakhatási költségek három meghatározó eleme alapján hasonlította össze az épületeket a 2006. és 2012. év fogyasztásai alapján. A vizsgálatban az épület közös hő, víz és áramfelhasználását vették figyelembe.

A szigorú követelményeket támasztó felhívásra beérkezett 13 nevezés közül a szakmai zsűri három nyertest hirdetett: a XX. kerületi Török Flóris utca 2/A, a IX. kerületi Pöttyös utca 9. és a XV. kerületi Nyírpalota utca 1-21. számú épületeket.

Az alapdíjból és hő-díjból álló teljes távhőköltséget figyelembe véve, 2012-es fogyasztási adatokkal és a jelenleg hatályos hatósági árral számolva az átlagos (52m2-es; 135 légm3-es) lakások díja egyenletes fizetés esetén havonta az alábbiak szerint alakul: a Török Flóris utca 2/A-ban 6.828, a Pöttyös utca 9-ben 8.595, a Nyírpalota utca 1-21-ben pedig 9.027 forint havonta lakásonként.

A Pöttyös u. 9. közös képviselője, Köfler Lajosné elmondta, 2007-ben kezdték meg a felújítás előkészítését. A panel program lehetőséget kínált a fűtés korszerűsítésére, a nyílászárók cseréjére és a külső hőszigetelésre, úgy látták, ezeket együtt érdemes megcsinálni.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.