Budapest is zöld utat adna az alternatív autóknak

Az Európai Mobilitási Hét “Ésszerű Autóhasználat Napján” Budapest is zöld utat adott az alternatív autóknak, amelyek a fenntartható városi közlekedésnek szentelt legjelentősebb globális esemény keretein belül egy szinte észrevehetetlen felvonuláson mutatkoztak be kedden a budapestieknek.

A Nyugati téri kiállításon a legújabb hibridüzemű, elektromos hálózatról is tölthető személyautó mellett elektromos robogók és a gázüzemű járművek új generációja a földgázzal, azaz metángázzal hajtott, sorozatgyártásban is elérhető szériamodell mutatkozott be.
Ezek a járművek külsőre szinte semmiben sem különböznek a hagyományos benzines, vagy dízelüzemű modellektől. A lényeges különbség a városi használattal járó környezetszennyezés területén mutatkozik meg, mert a forgalmas városi utakon az alternatív autók sokkal kevesebb, vagy zéró károsanyag-kibocsátással közlekedhetnek.
A zéró emisszió azonban a járművek használati helyén történő kibocsátásra vonatkozik, ezért a gyakran a legjobb megoldásnak tekintett elektromos autók is csak akkor tekinthetők teljesen zöldnek, ha az üzemeltetésükhöz szükséges energia is megújuló forrásból származik.

Gonczlik Tamás, a budapesti városháza Környezetgazdálkodási és Energetikai Ügyosztály vezetője, az MTI kérdésre elmondta, hogy a felvonulás célja elsősorban az alternatív és kedvezőbb energiafelhasználású járművek népszerűsítése, hozzátéve, hogy jelentős változás csak a tömegközlekedés népszerűsítésével és az ehhez szükséges összehangolt fejlesztések megvalósulásával várható.
Európa és a világ számos városában több mint 1700 helyszínen szerveznek eseményeket, amelyekkel a fenntartható városi közlekedéshez szükséges változtatásokra próbálják felhívni a figyelmet. A mobilitási hét célja, hogy a személygépkocsival szemben környezetbarát alternatívákat ajánlva megváltoztassa az emberek közlekedési szokásait. Az idén szeptember 16-án indult rendezvénysorozat tetőpontja a szerdai autómentes nap lesz, amikor a részt vevő települések egyes területeiken kizárólag a gyalogos-, kerékpár- vagy tömegközlekedést engedélyezik.

Ajánlott tartalom

Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás

Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.