Búcsú az akkumulátoroktól?

A naptól nyerhető potenciális energia egy napfényes nyári napon korlátlannak tűnhet, de igazán akkor hasznos, ha a belőle termelt elektromosságot vagy felhasználják vagy pedig tárolják. Éppen ezért a nagy napelemes létesítmények mögött rendszerint hasonlóan nagy energiatároló eszközök húzódnak meg.

Az egyszerűsítés és az energia-memorizálás méreteinek csökkentése jegyében a madisoni Wisconsin állami egyetem villamosmérnökei egy olyan forradalmi napelem modult hoztak létre, amely képes egyszerre áramot termelni a napfényből és azt tárolni is, írja az energiacentrum.com.

Hongrui Jiang és tanítványai, akik kutatásukat az Advanced Materials című szaklapban tették közzé az amerikai nemzeti egészségügyi intézetben (NIH) kifejlesztett, a szemhez alkalmazkodó, távollátáshoz alkalmazott kontaktlencse ötletéből indultak ki. A team kidolgozott egy olyan tervet, amely egyensúlyba hozza a fényenergia begyűjtését, annak tárolását és felhasználását. „Egy multifunkcionális, kis méretű eszközre volt szükségünk, hogy mindent egy kontaktlencse struktúrájába tudjunk beilleszteni” – mondta Jiang.

A terv szerint minden napelemes cella felső rétegét egy hagyományos elektróda alkotja, amely átalakítja a beérkező fotonokat elektronokká. Az átalakítási folyamat során az elektronok két irányba hasadnak szét: a nagyobbik rész kiáramlik, hogy a töltést erősítse, míg egyes részecskék egy polivinilidén-fluorid anyagba jutnak, amelyet cinkoxid nanovezetékek borítanak. A PVDF magas dielektrikus konstanssal rendelkezik, amely az energia tárolásához szükséges. Amikor nem süt a nap, az elraktározott energia visszatér a nanovezetékeken keresztül és feltölti a napcellát.

A kísérleti stádiumban lévő napelem egyelőre csak a beérkező fény 4%-át tudja hasznosítani, de Jiang és csapata remélik, hogy mielőbb jelentősen növelni tudják mind az átalakítási hatékonyságot, mind pedig az eltárolható energiamennyiséget.

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.