Brutális szélenergia-rekord született Dél-Ausztráliában

A teljes állami energiaigényt szélenergiából (és a tetőkre szerelt napenergiából) biztosították Dél-Ausztráliában – adta hírül a RenewEconomy. Minden tervet felülírtak.

Néhány hete új mércét állított fel a megújuló energia-termelés Dél-Ausztráliában – írta meg a Cleantechnica [Dél-Ausztrália egyike Ausztrália hat szövetségi államának, fővárosa: Adelaide], miután a kombinált szél- és energiatermelés szeptember végén több áramot biztosított az állam számára, mint amennyi a teljes villamosenergia-szükséglete egy-egy munkanapon (09:30-18:00).

Az elsőre hajmeresztőnek tűnő adatok Hugh Saddlertől, a Pitt & Sherry villamosenergia-piaci tanácsadójától származnak. Saddler szerint szeptember 27-én és az azt következő napokban a szélerőművek többet termeltek, mint amennyit át tudtak venni az állami fogyasztók. Dél-Ausztráliában van az ország szélenergia-kapacitásának zöme, ami mintegy 1,5 GW-ot jelent. (Csak viszonyításképpen: Magyarország 0,319 GW-ot termel, Németország több mint 34 GW-ot.), a helyi termelésből azonban jelentős mennyiségű villamos energiát exportáltak Victoria államba.

A rekordbeállítás során azonban az is sokat nyomott a latban, hogy a régióban több mint minden negyedik ház tetején dolgozik napcellarendszer, melyek összkapacitása 550 MW.

A grafikon azt mutatja, ahogy a szélenergia-termelés (lila) meghaladja az összkeresletet (zöld vonal), de különösen nagy arányban szeptember 30-án. Saddler hozzátette, hogy ebben az időszakban az államban az összes hőerőművet leállították, és csak két széntüzelésű blokk termelt (Northern Power), melyek 60 százalékos terheléssel dolgoztak, valamint négy gázturbinás egység dolgozott (Torrens Island B), de csak 25 százalékos terhelés mellett.

A kiugró adatoktól nem éppen függetlenül, a dél-ausztráliai kormány, mely korábban 33 százalékban határozta meg a zöldáram állami villamosenergia-szükségletének mértékét, most 50 százalékra emelte a limitet – 2025-re. A tanácsadó szerint azonban ez valószínűleg sokkal hamarabb elérhetővé válik, mivel épül a 600 MW-ra tervezett Ceres és a 315 MW-os Hornsdale szélerőmű is, amivel Saddler szerint sokkal inkább a 100, mint az 50 százalékhoz kerülhetnek közelebb.

http://hvg.hu/

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.