Brüsszel csökkentené az alternatív energia támogatását

Az Európai Bizottság szerint az unióban mindaddig emelkedni fognak az energiaárak, amíg a kormányok nem fogadnak el szigorú szabályokat az alternatív energia termelésének támogatásáról.

A bizottság kedden közzétett közleménye szerint a szubvenciókat fokozatosan fel kell számolni, és addig is rugalmasabbá kell tenni a támogatási rendszert oly módon, hogy a szubvenciók a piaci feltételeknek megfelelően csökkenjenek vagy nőjenek.

a az állami beavatkozást nem tervezik meg gondosan, akkor súlyosan torzulhat a piac, és emelkedhetnek az árak – hangsúlyozta a közleményben Günther Oettinger, az unió energiaügyi biztosa. A bizottság várhatóan a következő hetekben hozza nyilvánosságra a villamosenergia-piac állami támogatására vonatkozó hivatalos irányelveit és a jövő év elején véglegesíti őket.

Az unióban jó ideje folyik a politikai vita az energiaárakról, és a felhasználók tiltakozásáról az áremelkedés ellen.

A villamos energia drágulását nagyrészt a nap- és a szélenergia-termelés nagyvonalú támogatásának tudják be, ugyanakkor a fosszilis tüzelőanyag alapú erőművek üzemeltetői arra panaszkodnak, hogy ezek az erőművek veszteségessé válnak.

A legerősebb tiltakozás Németországban tapasztalható. A német kormány elképzelései szerint az országnak az atomenergiáról és a fosszilis energiahordozókról át kell állnia a megújuló energiaforrásokra. 2030-ig az összes megtermelt energia felének, 2050-re a 80 százalékának szél, nap és más megújuló energiaforrásokból kell származnia. A költségbecslések szerint azonban az átállás a következő 25 évben már ezer milliárd euróba fog kerülni. A német gyáriparosok szövetsége (BDI) korábban hangsúlyozta, hogy nem maradhatnak tovább csendben, miközben “idealisták tönkreteszik” az ország energiapolitikáját és veszélyeztetik a német ipar nemzetközi versenyképességét is.

A német vegyipari társaság szerint elszabadultak az energiaárak. A német elektromos áram ára gyorsabban növekszik, mint máshol Európában, és már kétszer annyiba kerül, mint az Egyesült Államokban. A bizottság keddi közleménye, ahogy azt már korábban jelezték, nem terjed ki az atomenergia támogatására, amely már “érett technológia”. Ez nem jelenti szükségképpen azt, hogy a nukleáris energia támogatása illegálisnak minősül, mert minden eset egyedi elbírálás alá esik. Nagy-Britannia már korábban reményét fejezte ki, hogy a bizottság jóváhagyja egy atomerőmű finanszírozására vonatkozó terveit, írja a napi.hu.

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.