Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Bronzérem az olimpián

Bronzérem az olimpián

A 4. fenntarthatósági olimpiát (I-SWEEEP, International Sustainable World Project Olympiad) 2011. május 4-9. között rendezték meg Houstonban, Texas államban.

A 70 országból kiválasztott több mint 600 diák között Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal főtámogatásával megrendezett 19. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny egyik első díjas pályázója, Böröczki Zoltán képviselte. A nemzetközi verseny többlépcsős. Az egyes országok által kiválasztott legjobb pályamunkákból a 267 fős nemzetközi bírálóbizottság dönti el, hogy mely pályázatok vehetnek részt a döntőn. Majd ezt követően a kiválasztott fiatalok egy többnapos, kiállítással egybekötött versenyen vesznek részt, ahol a nemzetközi zsűri személyes interjúk során alakítja ki a végleges sorrendet.
A világversenyen, 440 projekt közül Böröczki Zoltán “Izomhuzal motor” című munkájával, a mérnöki kategóriában bronzéremben részesült, mely 500 dollár pénzjutalommal is jár. A díjátadó ceremóniát május 8-án tartották Houstonban.

 
A pályázó egy új típusú elektromos motor prototípusát készítette el. A motor meghajtását izomhuzalok végzik, melyek hő hatására összehúzódni is képes memóriahuzalok. Az összehúzódás során a huzalok munkavégzésre is képesek, ezt használta fel a pályázó forgómozgás előállításához. A prototípus elsősorban demonstrációs célokat szolgál, az ilyen elven működő motorokat azonban fel lehet használni olyan helyeken, ahol szükség van az elektromágneses mező kiküszöbölésére (pl. MRI gépekben), illetve nehéz súlyok emelésében, mivel nagy nyomatékkal rendelkeznek. A 2010/2011. évi, jubileumi, 20. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjazottjainak kétnapos kiállítása június elején lesz a Millenáris Park “C” épületének Aulájában.

Ajánlott tartalom

Megvan mely műanyagokat tiltja be a kormány

Nagy mennyiségben fordulnak elő a piacon az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) javaslata szerint betiltandó, egyszerhasználatos műanyagtermékek - mondta Boros Anita, a szaktárca építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára.