Bringásoké lesz a város?

A városi közlekedésben egyre inkább visszaszorul az autózás, jóllehet ennek infrastrukturális háttere kapott elsődleges támogatottságot sok-sok évtizede.

Mind többen választják azonban a kerékpárt közlekedési eszközként, és ez a tendencia elkerülhetetlenné teszi a városi közlekedés megújítását. A kerékpárosok igényéhez alkalmazkodniuk kell a városoknak, érdemben tenniük kell a bringásokért. Természetesen, ahogyan az autósok számára megteremtették a megfelelő “mozgásteret”, immáron a nyeregbe szállók számára kell biztonságos, jól használható útvonalakat tervezni és kiépíteni.

Az alternatív közlekedés térnyerése világjelenség és ebben a megújulásban elsősorban a kerékpárosok járnak az élen. Ők képviselik az úgymond zöldebb, egészségesebb közlekedési kultúrát. Ezt figyelembe véve sorra hozzák meg döntéseiket a városvezetők, adnak megbízásokat a közlekedéstervező mérnököknek az új igények kiszolgálására, a biztonságos és barátságos útvonalak megtervezésére. Amerikában, ahol az autózást szinte tömegközlekedésként tartották számon, ennek rendelték alá az útvonalak kiépítését, mára a kerékpárosok számának megnövekedésével nagyon sok államban új irányt vett a városi közlekedés kialakítása.

-

A pennsylvaniai Pittsburghban és a Dél-Karolina-i Charlestonban is úgy döntöttek előnyt élveznek a jövőben a kerékpárosok. Számottevően csökkent ugyanis ezekben a városokban az autósforgalom, miközben látványosan megszaporodtak az utakon a biciklisek. Ezúttal az erős infrastruktúra értük készül el. Szemet gyönyörködtető bringás utakat terveznek, a biztonságos tekerés támogatását fényvisszaverő oszlopok és LED közvilágítás szolgálja.

forrás: zoldtrend.hu

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.