Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Szelektív hulladék / Brazília visszafordított 22 tonna hulladékot Németországba
Tudj meg többet: Szelektív hulladék

Brazília visszafordított 22 tonna hulladékot Németországba

Brazília visszaküldött Németországba 22 tonna hulladékot, amelyet engedély nélkül vittek be a területére.

A dél-amerikai állam a veszélyes hulladékok országhatárokat átlépő szállításának ellenőrzéséről és ártalmatlanításáról szóló Bázeli Egyezmény alapján feljelenti az érintett vállalatokat – közölte Fernando Marques, a brazíliai környezetvédelmi intézet szóvivője hétfőn.
A szállítmányt már szombat este visszafordították Németországba Rio Grande do Sul városból, ahol egy vámellenőrzés során derült ki az igazság. A 22 tonna hulladékot szállító hajó Hamburg kikötőjéből futott ki. A vámnyilatkozat szerint a rakomány újrahasznosításra és ipari alkalmazásra szánt műanyagot tartalmazott, ám az ellenőrzéskor kiderült, hogy háztartási hulladékról van szó. A hulladék exportálásáért felelős vállalat azt állítja, hogy a rakomány Csehországból származik.
A brazil hatóságok 668 ezer euró bírságot szabtak ki a szállítmányozó vállalatra és 177 ezret az importőrre.
Egy évvel ezelőtt Brazília 1400 tonna hulladékot küldött vissza Nagy-Britanniába ugyanezen ok miatt. “Hogy képesek egyes országok arról beszélni, hogy mindent megtesznek a környezet védelméért, miközben háztartási, vegyi és ipari hulladékukat szegény és fejlődő országokba küldik, hogy ott égessék el vagy temessék el azokat” – háborgott Carlos Minc akkori brazil környezetvédelmi miniszter.

Ajánlott tartalom

Jó program a légszennyezés csökkentésére – ha megvalósul

Az Országos Levegőterhelés-csökkentési Program (OLP) tervezetében leírt intézkedések helyesek és támogatandók, azonban nem elégségesek a …