Brazília az új gazdasági világhatalom

Az Amerikai Egyesült Államok politikai és gazdasági egyedülállósága egyre inkább háttérbe szorul. Ezzel egy időben a területileg és népességileg a világ ötödik legnagyobb államának számító Brazília világgazdasági szerepe folyamatosan növekszik.

A fejlődést azok a mutatók is alátámasztják, miszerint a dél-amerikai ország a tavalyi év végén megelőzte Nagy-Britanniát a gazdasági sorrendben, ezzel immár hatodik a világon. A természeti kincsekben gazdag ország gazdasága az elmúlt évtizedben felfelé szárnyal. Brazília elképesztő ütemű befektetések célpontja lett, a brazil multinacionális vállalatok az építőiparban, a textiliparban és az autóiparban is megjelentek. A jelenlegi gazdasági válságban pedig kifejezetten a globális és regionális szinten rendkívüli eredményeket hoz. A dél-amerikai ország mellett azonban Oroszország, India és Kína rohamos gazdasági és politikai fejlődésével szintén ellensúlyozhatja a nyugati egyeduralmat.

Az OzoneNetwork csütörtöki Egyenlítő c. adásának vendége Lehoczki Bernadett, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Tanulmányok Intézetének adjunktusa szerint a dél- amerikai országban az elmúlt évtizedekben 20 millió egyént sikerült kiemelni a szegénységből. Az ösztöndíj program segítségével valóra válhatott az a korábbi álom, hogy az oktatás már nem csak a gazdagok kiváltsága. Brazília másik érdekessége, hogy a népesség több mint felét a 29 évnél fiatalabbak teszik ki.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.

Nincs hozzászólás

  1. És ez a fellendülés mivel kezdődött?
    Mikor a kedves IMF eladósította:csődöt jelentett.
    Magyarul:nem fizetett 20x osan vissza 1 hitelt.
    Persze a kedves médiákban erről mit lehet hallani?
    Mi lenne,ha ezt követnénk?