Bővítik a debreceni repülőtér megújulóenergia-ellátását

A közeljövőben több tízmillió forint értékben valósulhat meg energetikai beruházás a debreceni repülőtéren – mondta Meleghegyi Tamás, az Airport Debrecen Kft. ügyvezetője szerdán az MTI-nek annak kapcsán, hogy a légikikötő kedden elnyerte az “Energiatudatos Vállalat” védjegyet.

Az ügyvezető elmondta, hogy a közelmúltban készült el a repülőtér energia-felhasználásáról egy vizsgálat, amely éves szinten kétmillió forintos túlszámlázást talált az energiaköltségekben. A jövőben tehát ennyivel kevesebb kiadással kell számolni ezen a téren – tette hozzá. Meleghegyi Tamás elmondta: a repülőtér csatlakozott egy európai energiatakarékossági programhoz, amellyel az a céljuk, hogy “zöld repülőtérré” váljon a debreceni. A beruházásokra kitérve ismertette: céljuk, hogy minél nagyobb részben tudjanak megújuló energiaforrásokat – nap- és szélenergiát – használni, valamint energiatároló rendszer kiépítését is tervezik. Mint mondta, a megújulóenergia lassan megtérülő beruházás, a fejlesztések 10-15 éven belül válhatnak rentábilissá. A beruházásokat ESCO (Energy Saving Company) cégek valósítanák meg, a repülőtér pedig a megtakarításokból fedezné a költségeket, de ilyen fejlesztésekre EU-s források is igénybe vehetők – jegyezte meg.

Kedden a Nemzetközi Energiatakarékossági Világnap alkalmából rendezték meg az Országgyűlés fenntartható fejlődést szolgáló testületeinek védnöksége alatt, a vállalkozások energiatudatosságának elősegítése érdekében meghirdetett Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat díjátadóját, amelyen a debreceni repülőtér az ország első energiatudatos vállalatai közé került.

Ajánlott tartalom

Döntöttek Brüsszelben: kötelezővé válik a napelemek telepítése

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az EU épületeire, az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.