Az agráriumban keletkező melléktermékek mennyiségének csak töredékére tart igényt az új kazán.

Bővelkedik tüzelőanyagban az új szalmatüzelésű erőmű

Az agráriumban keletkező melléktermékek mennyiségének csak töredékére tart igényt az új kazán.

Nagyságrenddel több a szalma a régióban annál, mint amire a PANNONPOWER  Hol-ding Zrt. új, szalmatüzelésű erőművének tüzelőanyaggal történő ellátásához szükség van – ez derült ki egy nemrég végzett reprezentatív felmérésből. Így a pécsi erőmű új, biomassza-tüzelésű kazánja garantáltan úgy tudja függetleníteni Pécs város energiael-látását az import földgáztól, hogy közben a fogyasztók ellátásbiztonsága nem kerül veszélybe. Sőt, a gazdák háromnegyede szerint a szalma mennyisége legalább stag-nálni, vagy inkább növekedni fog az elkövetkező öt évben.
Pécs 100 kilométeres körzetének kizárólag a Magyarországra eső részén átlagosan mintegy 7 millió tonna mezőgazdasági melléktermék keletkezik évente –erre a megállapításra jutott Európa legnagyobb, kifejezetten mezőgazdaságra szakosodott piackutató cége által az elmúlt hónapokban végzett felmérés. A Kleffmann Group által az említett régió agrárvállalkozói körében végrehajtott, reprezentatív kutatás szerint ennek a mennyiségnek csaknem ötödét teszi ki a kalászosok (búza, árpa, rozs és zab) szalmája, amelyből évente megközelítőleg 1,5 millió tonna keletkezik. A PANNONPOWER Holding Zrt. új, szalmatüzelésű kazánjának éves tüzelőanyag igénye ehhez képest mindössze 240 ezer tonna.

 
A keletkező szalmamennyiségnek 49 százalékát a gazdák felszecskázzák és visszaszántják, holott – a felmérésből kiderül – tisztában vannak azzal, hogy a talaj tápanyag-visszapótlása más módszerrel, például trágyázással eredményesebb lenne. A kutatás szerint a szalma visszaszántását jobbára azért választják a gazdák, mert az egyszerűbb, olcsóbb és gyorsabb, mint a bálázás. A szántóföldeken keletkező szalma másik felét ezzel együtt jelenleg is bebálázzák. A bálákat eddig jellemzően állati alomként használták fel, egyharmadát viszont már évek óta értékesítik. Az értékesítésre szánt szalma mennyisége és aránya a jövőben várhatóan emelkedni fog. Erre enged következtetni, hogy a felmérésben megkérdezett gazdák 54 százaléka szimpati-kus kezdeményezésnek tekinti a szalma energetikai célú felhasználását, több mint egyhar-maduk pedig azt állítja, hogy aratást követően szívesen értékesíti a melléktermékként kezelt szalmát. A mezőgazdasági termelők több mint negyede kifejezetten jó üzletnek tartja a szal-ma értékesítését.

diagram
A beszállítók és gazdák többsége várja már az új pécsi erőmű beindulását, mert véleményük szerint a mezőgazdasági melléktermékek energetikai célú felhasználása új piacot teremt a számukra. A szalmatüzelésű blokk üzemeltetése a mezőgazdasági termelők szerint hosszú-távra kiszámítható, stabil és biztos jövedelmet kínál az agráriumnak. A megkérdezettek által korrekt és megbízható partnernek tekintett PANNONPOWER  Holding Zrt. éves szinten mintegy 3,5 milliárd forintot költ majd a régióban tüzelőanyagra, ami az új blokk jövő év végé-re tervezett beindulását követően a gazdák jövedelmét gyarapítja. A hosszú távú szerződések révén az erőműnek beszállító gazdák hitelképessé válnak, aminek következtében folya-matosan fejleszteni tudják gazdaságukat, így a szalmatüzelésű erőmű a régió gazdaság-élénkítésének is motorja lehet 2012 végétől. A 35 MW beépített teljesítményű, bálázható lágyszárú mezőgazdasági melléktermékek eltü-zelésére alkalmas erőművi blokk Pécs város távhőigényének mintegy 60 százalékát látja majd el. Így az új kazán, a meglévő, faapríték-tüzelésű kazánnal együtt 2012 végétől gyakor-latilag teljes mértékben megújuló energiával látja majd el Pécs város mintegy 31 ezer laká-sának és csaknem 500 közintézményének távhő-igényét. Ezzel Pécs lesz az első olyan hazai nagyváros, amelynek távfűtését zöldenergia biztosítja jövő évtől.

diagram

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.