Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Bőséges a hazai kapacitás a PET-palackok feldolgozására
Tudj meg többet: Szelektív hulladék
Bőséges, mintegy kétszeres kapacitás áll rendelkezésre Magyarországon a szelektíven gyűjtött PET-palackok feldolgozására - tájékoztatta az MTI-t Sárosi Eszter, a Hulladékhasznosítók Országos Egyesülete (HOE) ügyvezető igazgatója.

Bőséges a hazai kapacitás a PET-palackok feldolgozására

Bőséges, mintegy kétszeres kapacitás áll rendelkezésre Magyarországon a szelektíven gyűjtött PET-palackok feldolgozására – tájékoztatta az MTI-t Sárosi Eszter, a Hulladékhasznosítók Országos Egyesülete (HOE) ügyvezető igazgatója.

Magyarországon évente körülbelül 50 ezer tonna PET-palack kerül forgalomba, ebből jelenleg mintegy 16 ezer tonnát gyűjtenek be és hasznosítanak két nagy – budapesti és sárvári – és egy kisebb, tiszaújvárosi üzemben. A három gyár együttes kapacitása eléri a 31 ezer tonnát, így bőven van még tere a visszagyűjtés bővülésének – magyarázta Sárosi Eszter. Az Európai Unió irányelve szerint 2020-ig átlagosan legalább 50 százalékra kell növelni a háztartásokból származó papír-, fém-, műanyag- és üveghulladék újrahasználatát vagy újrafeldolgozását. A műanyag PET-palackok esetében tehát rendelkezésre áll a hazai feldolgozó kapacitás, sőt még palackok importjára is van lehetőség – hangsúlyozta a HOE  ügyvezető igazgatója. A budapesti, a sárvári és a tiszaújvárosi üzemekben PET-darálékot állítanak elő, mely már nem hulladéknak, hanem értékes terméknek számít. A gyárak ezt eladják más üzemeknek, ahol újra-PET, ételtálcák, textilipari szálak vagy más áruk készülnek belőle. Ezeket a termékeket egykor nagy arányban Kínába exportálták, ma azonban jórészt az európai piacokon értékesítik, a kínai export aránya legfeljebb 30 százalék körüli – fejtette ki Sárosi Eszter.

    Graczka Sylvia, a Humusz Szövetség kommunikációs vezetője az MTI megkeresésére a zöldszervezet két fenntartását emelte ki. Mint mondta, az egyik problémát az jelenti, hogy a fogyasztók nem keresik eléggé az újrahasznosított anyagokból készült termékeket, sőt a legtöbbször viszolyognak az ilyen alapanyagtól, így a gyártók nem is merik rátenni a termékekre az ezt jelző címkét. A Humusz álláspontja szerint a másik gond az, hogy Magyarországon zömében csak a hulladék előválogatása, előkezelése történik, míg a másodlagos nyersanyagként való feldolgozás nagyobb hozzáadott értéket jelentő, s így több munkahelyet fenntartó fázisai szinte kivétel nélkül külföldön zajlanak. Graczka Sylvia elmondása szerint ez a legtöbb hulladéktípusra érvényes a papír és a PET-palack kivételével. A zöldszervezet már évek óta azért lobbizik, hogy az állam adókedvezménnyel vagy más módon támogassa az újrafeldolgozó ipar hazai kiépülését – emelte ki.

Ajánlott tartalom

Vízerőműveket állítanak le Kínában a veszélyeztetett óriásszalamandra megóvására

A Kína középső részén fekvő Hunan tartományban 34 vízerőmű működését állították le, és 10 duzzasztógátat bontottak le egy rezervátumban az elmúlt két évben annak érdekében, hogy megóvják az ott élő óriásszalamandrákat, amelyeket a kihalás veszélye fenyeget - jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség.