hirdetes
Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Szelektív hulladék / Börtön járhat a szatyorért
Tudj meg többet: Szelektív hulladék

Börtön járhat a szatyorért

Sajnos már elképzelni is nehéz, de lehet élni műanyag zacskók nélkül is. Van, ahol súlyos büntetéssel nyomatékosítják: némely dolgokról le kell mondanunk a környezet érdekében.

Élni műanyag zacskók nélkül? Ezt nehéz elképzelni, hiszen használjuk a mélyhűtőben, a szemetesben és számos helyen, még akkor is, ha a bevásárláskor már vászonszatyorra váltottunk. Ruandában viszont 2008-ban egyszerűen betiltottak minden olyan táskát, amely nem bomlik el magától. A turisták csomagjait átvizsgálják a határon, nehogy bejusson az országba a tiltott tárgyból. Akinél mégis nejlonszatyrot találnak, az 150 dollár bírságot fizet, de a szabályszegő boltosokkal még szigorúbb a törvény: akár egy év börtönt is kaphatnak zacskórejtegetésért.

Az országban azt tervezik, hogy idővel a műanyag valamennyi formáját tiltatni fogják, mindezt pedig az alkotmányukból vezetik le, amely megfogalmazza, hogy minden polgárnak joga van a tiszta és egészséges környezethez.

Az unió tagországaiban is csökkenteni kell a leggyakrabban használt és leginkább környezetszennyező műanyag zacskók használatát a tavasszal az Európai Parlamentben megszavazott új szabályok szerint, de messze vagyunk az előbbi példától.

forrás: piacesprofit.hu

Ajánlott tartalom

Iszapömlés – Decemberben kezdődik a megismételt tárgyalás

December 5-én kezdődik a vörösiszapper megismételt másodfokú tárgyalása a Győri Ítélőtáblán - tájékoztatta a táblabíróság szóvivője hétfőn az MTI-t.