Bőrbetegséget okozhat a kompakt fénycső

A kompakt fénycsövek (CFL) kellemes tulajdonsága, hogy fényerejük ugyanakkora, mint a hagyományos villanykörtéké, de az energiaigényük csak negyedakkora.

Mivel azonban a CFL még új technológiának számít, kevés hosszú távú hatástanulmányt végeztek velük kapcsolatban. A legutóbbi vizsgálat, amelyet a Stony Brook végzett, azt sugallja, hogy a kompakt fénycső károsíthatja a bőrt, mivel ultraibolya sugárzást bocsát ki. A kutatók két New York-i térségből vásároltak kompakt fénycsöveket, majd megmérték az UV kibocsátásukat, valamint a foszforbevonat vastagságát. Megállapították, hogy a bevonaton található rések elég nagyok ahhoz, hogy jelentős mennyiségű UV sugárzást engedjenek át. A laborkísérletek során egészséges bőrszövetet is kitettek az energiatakarékos égők sugárzásának. Miriam Rafailovich, a kutatás vezetője a hivatalos közleményben azt nyilatkozta, hogy a bőrszövetek a sugárzás mértékével egyenes arányban károsodtak. Mindez persze azt nem jelenti, hogy érdemes azonnal megszabadulni az összes energiatakarékos izzónktól. A kutatók azt javasolják, hogy testközelben ne használjuk az izzókat, és egy további üveglappal is szigeteljük őket, ami csökkentheti a kibocsátott sugárzás mértékét.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.