Bonyolultak az energiaszámlák

Civil fogyasztóvédők az állampolgári jogok országgyűlési biztosához és Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszterhez fordulnak az energiaszámlák egyszerűsítéséért, a “fogyasztóbarátabb” rendszer kiépítésért.

Az Energiatudatos Fogyasztók Társadalmáért Egyesület és az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint a jogszabályok soron kívüli megváltoztatását kérték.  A civil fogyasztóvédők szerint a fogyasztói panaszok jelentős része a számlázási rendszerre vonatkozik, ami a fogyasztó számára nem, vagy csak nehezen értelmezhető. A fogyasztói döntéshez pedig ez elengedhetetlen – derül ki a közleményből. A két egyesület hivatkozik az Európai Bizottság 2010-ben közzétett felmérésére, amely szerint megalapozott fogyasztói döntéssel az EU-ban 13 milliárd eurót takaríthatnának meg, ami fogyasztónként 100 eurót jelentene évente.  A civil fogyasztóvédők egy előzetes vizsgálat megállapítására hivatkoznak, miszerint szükségtelenül bonyolult és sok felesleges tételt tartalmaz a szolgáltatók által kiállított számla. Ezen felül a hosszú, bonyolult számlák növelik a szolgáltatók költségeit, például a nyomtatási költségeket, amelyet végső soron a fogyasztókra hárítanak át – végződik a közlemény.

 
Az EU éppen a felhasználók érdekében szorgalmazta a közüzemi számlák részletezését, összehasonlíthatóságát azért, hogy a liberalizált piacon a fogyasztóknak elegendő információjuk legyen a döntéshez. Tavaly április elején az akkori kormányszóvivő, Szollár Domokos a  kormány döntését követően azt mondta, hogy két-három hónap átfutás után már szeptembertől egyszerűbb lehet a számla, mert annak első oldalán a fogyasztó adatai mellett már csak a számla értéke szerepel, a hátoldalon pedig a részletek.

Ajánlott tartalom

Hozzáláttak az ötödik kút fúrásának a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen - jelentette be szerdán közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).