Bizottság vizsgálja a jódszivárgás okait

Az Országos Atomenergia Hivatal szerint ki kell vizsgálni a csillabérci jódizotóp-szivárgás okát. Rónaky József, az OAH főigazgatója a pénteken elmondta: bizottságot hoznak létre, hogy leszűrjék az ügy tanulságait.

„A nukleáris szakmában minden szokatlan esemény után le kell vonni a tanulságokat” – mondta a főigazgató, hozzátéve, hogy a bizottság ülésein a hivatalon kívül részt vesznek a gyártó üzem vezetői, valamint hatósági, kormányzati illetékesek is. A történteket szakmai, kormányzati és kommunikációs szempontból is elemzik. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség csütörtökön az Országos Atomenergia Hivatal tájékoztatása alapján közölte, hogy valószínűleg egy budapesti intézet volt a forrása az Európa több országában mért megemelkedett jódizotópszintnek. A magyar hatóságok hangsúlyozták, hogy a kibocsátás messze a megengedett mérték alatt volt, és semmilyen kockázatot nem jelent a lakosság egészségére. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint pedig nem a csillebérci jód-131 izotóp szökése okozta több európai országban a nagyobb jódkoncentrációt.

 

A Csillebércen működő izotópgyár elismerte, hogy hónapokon át szivárgott tőlük a jód-131 izotóp. A csillebérci izotópgyár csütörtök reggel közleményben tudatta, hogy az elvárthoz képest hónapokon át nagyobb mértékben szökött a jód-131 izotóp a laborjukból. A nyáron emiatt a termelést leállították, és átalakították a szűrőberendezéseket, viszont a szeptemberi újraindulás után is megmaradt a magasabb érték. A cég ezért azóta ismét leállította a jód-131 gyártását, hogy jobb szűrőket építsenek be. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat közlése szerint a lakosság egészségére semmilyen kockázata nincs és nem volt a csillebérci Izotóp Intézet Kft-től a légtérbe került jód-131 izotópnak. Valamennyi mérési adat azt támasztja alá, hogy a légtérbe került, enyhén megnövekedett aktivitáskoncentráció is messze alatta maradt a megengedett határértékeknek.

Ajánlott tartalom

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel a HUN-REN ATK kutatói

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel egy nemzetközi együttműködés keretében a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI) kutatói, akik azt vizsgálták, hogy a 'Columbia' dohány fajhibrid hogyan képes hatásosan ellenállni a vírusfertőzéseknek - tájékoztatta az MTI-t a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat hétfőn.