Kezdőlap / Technológiák / Épületek / Bitcoinbányászás napenergiával? – Nem rossz, de a negatív áramár mindent visz
Tudj meg többet: Napenergia

Bitcoinbányászás napenergiával? – Nem rossz, de a negatív áramár mindent visz

A Bitcoin és más kriptopénzek hatalmas üzletet jelentenek, amelyek összesített globális piaci kapitalizációja nemrég meghaladta a 170 milliárd dollárt a Coin Market Cap adatai szerint.

Ebből egyedül a Bitcoin 70 milliárd dolláros értéket ért el, a nyolc évvel ezelőtti nulláról indulva. A bitcoinbányászat tehát rendkívül nyereséges üzleti modell lehet, azonban jelentős problémát okozhat, hogy bányászatához jókora mennyiségű villamos energia szükséges – ez pedig akár az egész koncepció sikerét alááshatja, amennyiben nem sikerül megnyugtató megoldást találni. Ilyen jó megoldást kínálhat a napenergia, de éppen a megújuló energiaforrások terjedésének köszönhetően például az Egyesült Államokban egyre gyakrabban negatív áron is beszerezhető a bányászáshoz szükséges hálózati áram. A bitcoinbányászat eredetileg egy átlagos számítógépen is folytatható tevékenységként indult, azonban gyorsan átalakult egy olyan, nagyobb léptékű üggyé, amely speciális chipeket és nagy mennyiségű, mind több és több villamos energiát igényel, ahogyan mind több és több ember ás ezen virtuális arany után. Egy korábbi kalkuláció szerint a bitcoinbányászat energiaigénye 2020-ban már megegyezik majd Dánia teljes fogyasztásával.

A bitcoinbányászat nyereségességét minden más tényezőnél jobban befolyásolja a folyamathoz használt villamos energia ára. Azoknak tehát, akik hosszabb távon is lehetőséget látnak a kriptopénzekben, foglalkozniuk kell az áramellátás kérdésével is. A problémára egy másik gyorsan fejlődő terület, a megújuló energiaforrások alkalmazásai jó alternatív megoldást nyújthatnak. A bitcoinbányászás környzetbarát energiaforrás alkalmazásával is megvalósítható, amire az egyik, ha nem a legjobb, legprofitábilisabb és környezetbarátabb megoldást a napenergia kínálja. Ezzel együtt a bitcoinbányászat áramigényének megújuló energiaforrásokkal történő fedezése egyelőre nem gyakori; a hírek szerint Izlandon ugyan már alkalmazzák az olcsó geotermikus energiát erre a célra, ezen energiaforrás elérhetősége azonban földrajzilag meglehetősen behatárolt, sokkal inkább, mint a napenergiáé, amely gyakorlatilag a Föld bármely pontján elérhető. A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Energiatermelő sárkányokkal kísérleteznek Németországban

A német szövetségi gazdasági és energiaügyi minisztérium által támogatott SkyPower100 nevű kutatási projekt alapötlete az, hogy a nagy magasságokban használt sárkányokkal energia termelhető.