Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Állatvédelem / Bírósági döntés romániai vízerőművek építéséről
Tudj meg többet: Vízenergia

Bírósági döntés romániai vízerőművek építéséről

A Natura 2000 Összefogás nevű civil szervezet másodfokon pert nyert a romániai Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium ellen.

A döntés értelmében nem épülhetnek vízerőművek a Natura 2000 hálózatba tartozó, és ezzel európai jelentőségű fajok és élőhelyek védelmét biztosító Sucu-Olteana és Bistra Marului folyókon. Az itt tervezett erőművek megépítéséhez korábban a helyi Környezetvédelmi Ügynökség már hozzájárult.

“Üdvözöljük a méltányos döntést. Örülünk, hogy a környezetünk és a természet sokszínűsége győzelmet aratott a befolyásos befektetőkkel szemben, akik hatalmukkal visszaélve gyors nyereségre kívántak szert tenni. Hatalmas sikert arattunk, ami precedens értékkel bír. Megmutattuk, hogy a környezetvédelmi jogszabályokat nem csak papíron szükséges betartani.”- fogalmazott Liviu Cioineag, a Natura 2000 Összefogás igazgatója. Emellett megköszönte a segítséget a támogatást nyújtó, WWF Románia szervezetének, valamint a temesvári Altitude Egyesületnek.

Jogi háttér

2014 februárjától a WWF Románia, a Környezetvédelmi Összefogás,  az Erdély Természetvédelmi Egyesület, valamint a hozzájuk csatlakozó civil lakosság a vízerőművek  építésének bojkottjára szólított fel, amihez a Caras-Severin-i Környezetvédelmi Ügynökség jóváhagyására volt szükség.

2014 Júniusában a romániai WWF online petíciójának keretében, több mint 6000 ember szólította fel a releváns hatóságokat a vízerőművek engedélyezésének elutasítására. Ezt a civil kezdeményezést a Környezetvédelmi Ügynökség figyelmen kívül hagyta, sőt a döntéshozatal során nem volt tekintettel a román energiastratégia környezetvédelmi ajánlásaira, valamint az érintett Natura 2000 területek vezetőinek tiltakozására sem.

2014 augusztusában a Natura 2000 Összefogás bírósághoz fordult annak érdekében, hogy elkerülje a vízerőművek építésével és üzemeltetésével járó környezeti pusztítást.

Első fokon pert nyertek, azonban a fejlesztők fellebbeztek. A végső döntés 2015 novemberében született meg, amikor a temesvári fellebbviteli bíróság elutasította a négy, Szárkő-hegység területére tervezett vízerőmű környezetvédelmi engedélyét.

Miért pusztítjuk környezetünket?

A projekt keretében tervezett négy erőmű a Szárkő-hegység Natura 2000 védettség alá eső területén,  a Sucu-Olteana és Bistra Marului folyókon épült volna meg. Ezek a védett területek különösen összetett természetes élőhelyek, az ökoszisztéma több mint 80%-a ma is az emberi beavatkozástól mentes, természetes állapotot őrzi.  A rendkívül gazdag és sokszínű élővilág változatossága jóval meghaladja a romániai országos átlagot. A vízerőművek két rendkívül ritka halfaj vándorlási útvonalát, és a part menti élővilág madár és állatfajait is veszélyeztetik.

A folyók és vizesélőhelyek védelme  a környezetvédelem szempontjából kulcskérdés. A WWF a Duna teljes vízgyűjtőterületén dolgozik azon, hogy a vízi energia hasznosítása megfeleljen a természetvédelmi szempontoknak és a valós társadalmi igényeknek.

Számos vízerőmű építését környezeti szempontból érzékeny területekre tervezik, aminek következtében ritka és veszélyeztetett fajok élőhelyei sérülhetnek.  További kockázat, hogy a vízerőművek hatása a tiszta vizű folyókra, a halászatra és a turizmusra igen kedvezőtlen következményekkel járhat.

A WWF igyekszik megállítani minden olyan vízerőmű építését, amiről bebizonyosodik, hogy üzemelésük nem fenntartható, és Natura 2000 hálózatba tartozó területeket veszélyeztetnek a Duna bolgár mellékfolyóin, vagy a Kárpátok romániai és ukrajnai vízfolyásain.

Ajánlott tartalom

Ingyen telepítenek napelemes rendszereket az olasz háztartások

Az olasz kormány 55 milliárd eurót (60 milliárd USD) különített el az Újraindítási rendeleten keresztül, Gazdasági Ösztönöző Intézkedések formájában megvalósuló ösztönzések céljára, hogy segítse az ország gazdaságának a Covid-19 miatti leállítás utáni lassú helyreállítását.