Kezdőlap / Technológiák / Zöld autó / Biodízel / Bioüzemanyag lesz a londoni zsírszörnyetegből

Bioüzemanyag lesz a londoni zsírszörnyetegből

Nagy ötlettel álltak elő a brit főváros víz- és csatornahálózatát működtető Thames Water vállalat szakemberei, mit is lehetne kezdeni a város alatt 250 méter hosszan felgyűlt zsírdugóval:

Bioüzemanyagot gyártanak belőle, de egy darab jut belőle a város múzeumának is. Mégpedig akár 10 ezer liternyit is, amiből – ahogy azt a Thames Water szakemberei kiszámolták – 350 emeletes buszt lehet működtetni egy napon át. Alex Saunders, a Thames Water munkatársa már-már meghitten nyilatkozta: Talán egy szörnyeteg, de a whitechapeli zsírhegy is megérdemel egy második esélyt. A Thames Water cég munkásai már egy hete próbálják magasnyomású tömlők segítségével szétoszlatni a lefolyókba dobott nedves törlőkendők, pelenkák, a kiöntött zsír és olaj felgyülemléséből kialakult hegyet. A zsírt és az olajat tartálykocsikba szivattyúzzák és a hulladékhasznosító telepre szállítják, míg a babatörlők, pelenkák, fültisztító pálcikák és egyéb higiéniai termékek – amelyeket egyébként egyáltalán nem szabadna lehúzni a vécén -, szemétbe kerülnek. Egyébként ez lesz az első alkalom, hogy a Thames Water újrahasznosításra viszi a kibányászott szennyeződést. A 130 tonnás zsírhegynek eddig nagyjából az egyharmadát sikerült eltávolítani. A cég reményei szerint október elejére végeznek a munkálatokkal. A zsírhegy egy darabját a Londoni Múzeum elkérte, és kiállítási darabként – Sharon Ament múzeumigazgató szerint
kérdéseket fog felvetni arról, miként is élünk manapság, és arra fogja ösztönözni a látogatókat, hogy megoldásokat keressenek a növekvő nagyvárosok problémáira.

Ajánlott tartalom

Évente több tonna új ruhát éget el a H&M Dániában

A környezetbarát és újrahasznosítható termékeivel kampányoló H&M divatcég évente több tonna új ruhát éget el egy dániai égetőműben, közölte a dán TV2 tévécsatorna.