A növényevők bélrendszerében élő gombák több száz olyan enzimet termelnek, amelyek felhasználhatók a bioüzemanyag-gyártáshoz.

Bioüzemanyag a kecskék gyomrából

A növényevők bélrendszerében élő gombák több száz olyan enzimet termelnek, amelyek felhasználhatók a bioüzemanyag-gyártáshoz.

Új lehetőség a bioüzemanyag-gyártásra? Amerikai kutatók kecskék, bárányok és más növényevő állatok ürülékében váratlanul hatékony segítőket találtak a bioüzemanyagok előállításához. Ezeknek az állatoknak a bélrendszerében élő mikroszkopikus méretű gombák meglepően sok olyan enzimet termelnek, amelyekkel még a kemény, fás növényi maradványokat is hatékonyan le tudják bontani és át tudják alakítani.

A megújuló növényi nyersanyagokból készülő üzemanyagok és vegyipari alapanyagok környezetbarát megoldást jelentenének a kőolajjal mint alapanyaggal szemben – elméletileg. A gyakorlatban azonban nem, mivel ökológiai szempontból csak a növényi maradványok és fás növényi részek esetében van értelme.

Ezek az anyagok viszont túl stabilak ahhoz, hogy fermentálókban enzimek segítségével biodízellé alakíthatók legyenek. Ezért inkább külön erre a célra termesztett energianövényeket, például repcét használnak, ami konkurenciát jelent az élelmiszer-termelésnek, emellett a szántóföldek túlzott műtrágyázásával jár együtt. Kevin Solomon, a Santa Barbara-i Kaliforniai Egyetem kutatója és munkatársai most talán megoldást találtak erre a dilemmára.

Amikor a kutatók kecskék, bárányok és lovak ürülékében hasznos mikrobákat kerestek, az állatok belében élő apró gombák között három ígéretes fajra bukkantak. „Ezek a gombák a bélflórának csak 8%-át teszik ki, ugyanakkor a felvett növényi táplálék közel 50%-át bontják le” – magyarázta Solomon.

A bélgombák közelebbi vizsgálatával azt állapították meg, hogy azok több száz olyan enzimet termelnek, amelyek segítségével a lignocellulózt és más, nagyon ellenálló növényi alkotóelemeket is képesek lebontani. „A természet úgy alkotta meg ezeket a gombákat, hogy a biomassza lebontásához az enzimek világviszonylatban legnagyobb választékával rendelkeznek” – nyilatkozta a kutatás vezetője, Michelle O’Malley.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.