Biotüzelőanyag elefántfűből

A walesi Aberystwyth egyetem és az amerikai Ceres Inc kutatói elkészítették az elefántfű (miscanthus gigantheus) genetikai mappáját.

A kínai nádnak is nevezett növény, amely főként Észak-Afrikában és a mediterrán országokban honos, kétméteres magasságot is elér, jól bírja a telet, kevés tápanyagot igényel és gyorsan növekszik. A ráirányuló figyelmet ezen kívül főként azzal érdemelte ki, hogy kiválóan alkalmas biotüzelőanyag előállítására. (Aiolus News) A kutatók listát állítottak össze a növény különböző fajtáiról és osztályozták DNS-üket. A kapott adatok alapján választják majd ki azt a fajtát, vagy fajtákat, amelyeknek a legígéretesebb az energetikai hozama, melyek azok a fajták, amelyek leginkább megfelelnek egy-egy vidék környezeti és éghajlati feltételeinek. A kutatások további célja megtalálni, hogyan lehet az adott elefántfüvek napfény és széndioxid befogadó képességét emelni, amivel gyorsítani lehet a növekedését és növelni biomasszájának tömegét. A növényt, amelynek termesztése a kutatók szerint egyszerű, gyors és gazdaságos, fontos alapanyag nemcsak a biotüzelőanyag, hanem más növényi alapú termékek előállítására is.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.