Biometrikus fákkal termelne energiát, a szélerőműveket megmozdítani még nem képes szellőkből amerikai tudósok egy csoportja.

Biometrikus fa erőmű

Biometrikus fákkal termelne energiát, a szélerőműveket megmozdítani még nem képes szellőkből amerikai tudósok egy csoportja.

Az ötletgazda Eric Henders, aki tíz évvl ezelőtt a kertjükben álló fák leveleinek finom táncát figyelve gondolkozott el először azon, hogy az egészen halvány légmozgást is munkára lehetne valahogy fogni. Szakterületét tekintve Henderson molekuláris biológus, és amikor elkezdett előbb csak játszadozni a gondolattal abból indult ki, hogy ennek a légmozgás ugyan nem tekinthető szélnek, de energiatartalma nyilván van. A leveleket kezdte tanulmányozni, a formájukat, az aerodinamikai tulajdonságaikat, a mozgásukat, annak jellemzőit. Rövidesen az Iowai egyetem két másik kutatójával csapatot alkotva folytatták a munkát. Az alapötlet rendkívül egyszerűnek tűnik, egy mesterséges fa, műanyagból készült leveleivel és a piezzoelektromosság elveinek felhasználásával felépíthető egy olyan rendszer, amely képes a legkisebb légmozgást is, amely megmoccantja a műleveleket, energiává alakítani. A közelmúltban publikált összefoglaló tanulmányukban azonban azt írják, a valóságban a dolog azért sokkal összetettebb és bonyolultabb. A csapat most a valóságban felmerülő technikai és technológiai problémák megoldásán dolgozik, úgy tűnik ugyanis a piezzo irány nem célravezető. A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.