Biometán üzemű kamionok Franciaországban

Egy sokatígérő kísérletről lesz szó az alábbiakban, amely a hulladékhasznosításnak egy újabb megoldásáról informál. Az egyik legnagyobb francia kereskedelmi lánc, a Carrefour ugyanis biometánnal hajtott kamionok üzembehelyezését tervezi, ennek megvalósítására végzi el próbatesztjeit.

Ha a kísérlet sikerrel zárul, akkor az üzletlánc szállítóautói nem csupán teljesen tiszta üzemanyaggal közlekednek, hanem az áruházaikban megmaradt szerves hulladékból is pénzt termelnek, tudniillik azt a cég saját vállalkozásaként újrafeldolgozza, reciklálja üzemanyaggá. A Lepoint nevű francia újság tudósít arról, hogy biometán üzemre egyelőre három szállítójárművet állítanak át és a Carrefournak négy partnere van ebben a vállalkozásban, köztük az Iveco haszonjármű-gyártó vállalat és a GDT Suez energiavállalat.

Egyéb technikai megoldásokról nem adtak ki információkat, mindössze annyit közöltek a nyilvánossággal, hogy a kamionok körülbelül 400 kilométeres táv megtételére képesek az üzemanyag egyszeri feltöltésével. Tekintettel arra, hogy a bioüzemanyagok használatával kapcsolatban még a rendeletek pontosítására várnak Franciaországban, az érdemi eredménnyel bíró kísérlet várhatóan csak az év vége felé veheti kezdetét. A gázüzemű autózásra van ugyan szabálykódex és ilyen járművekből több ezer közlekedik is az országban, köztük autóbuszok, de ez a rendelet nem konkrétizálja a mezőgazdasági, illetve háztartási hulladékból nyert gáz hivatalos felhasználási módjának mikéntjét, hogyanját.

Új fejleménynek tekinthető, hogy Moselle-ben a közelmúltban állították üzembe az első olyan üzemanyag-kutat, amelyik ilyen hulladékból nyert üzemanyagot szolgáltat az autósoknak.

Ajánlott tartalom

Rekordszámú autót adott el a Volvo Cars az első negyedévben

A kínai többségi tulajdonú Volvo Cars a közös és társult vállalkozásokat nem számítva 6,8 milliárd svéd korona (230,86 milliárd forint) működési bevételre tett szert az idei első negyedévben, ami 8 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest - derül ki a cég honlapjára szerdán feltöltött adatokból.