Biomasszával üzemelő fűtőmű épült Miskolcon

Átadták a Bioenergy-Miskolc Szolgáltató Kft. 780 millió forint beruházással felépített új, 3 megawatt kapacitású biomassza tüzelésű fűtőművét hétfőn Miskolcon, a létesítménnyel évente egymillió köbméter földgáz takarítható meg.

A zöldmezős beruházásban felépített fűtőmű évente mintegy 4,5 ezer tonna biomasszát használ fel. Bár teljesítménye nem jelentős Miskolc teljes távhő-felhasználását tekintve, szerepe fontos,mert a környezetbarát fűtőanyag alkalmazásával évente 2.500 tonnával csökken a kibocsátott szén-dioxid mennyisége. A Bioenergy-Miskolc Szolgáltató Kft. alapítója és többségi tulajdonosa a WIS Zrt., társtulajdonos a Miskolc Holding Zrt. érdekeltségébe tartozó Miskolci Hőszolgáltató Kft. A 780 millió forintos beruházáshoz pályázaton több mint 329 millió forintot nyert uniós és állami forrásból a társaság.

A biomassza erőmű – bár melegvíz-szolgáltatást nem biztosít – mintegy ezer lakást lát el távhővel, olcsóbban a jelenlegi szolgáltatásnál. Az alapanyagot, vagyis a fát, a fahulladékot, a faaprítékot kisebb erdőgazdaságok, magánerdészetek, valamint a miskolci önkormányzat kizárólag tulajdonában lévő Városgazda Nonprofit Kft., és a városi hulladékgazdálkodási társaság, az AWE Miskolc biztosítja. Az új kazánház éves tervezett üzemideje kevesebb mint 150 nap, a program szerint csak a fűtési szezonban üzemel, a beruházásnak köszönhetően Miskolcon a távfűtés kevésbé függ a gáztól, átmeneti földgázhiány esetén is biztosítható az alapszintű távhőszolgáltatás.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.