Alternatív energia logó
csatlakozzFacebook Twitter napenergia szelenergia vizenergia hidrogen geotermikus-energia bioenergia
Bemutatkozás
Technológiák
epuletek energiagazdalkodas zold-auto zoldinfo elektromos-ketkereku zold-informatika haztartasi-eszkozok szorakoztatoelektronika telekommunikacio Rovatok zoldtrendEsemények

palyazatok-felhivasok

hirdetés

Tudj meg többet: Bioenergia

Rovatok » Energiagazdálkodás » Takarékoskodás

Biomasszából lesz áram a Bihar megyei Székelyhídon

forrás: maszol.ro
Megjelenés: 2016.01.07., 16:59   Utolsó módosítás: 2016.01.07., 16:59

Biomasszából és állati ürülékből állítanak elő nemsokára áramot a Bihar megyei Székelyhídon, az így nyert energia a kisváros közvilágítását biztosítja. Az uniós támogatással felépült üzemet február 29-én adják át.

A Romániában egyedülállónak számító, biomasszával működő erőművet uniós támogatással építették meg a bihari kisváros közelében. A biogáz-erőmű megépítése 24 millió lejbe került, ebből 17 millió lejt volt az uniós támogatás. A Romániában úttörőnek számító vállalkozásra a Bihar megyei önkormányzat, Székelyhíd és Diószeg közösen pályázott, és többszöri halasztás után adják azt át február utolsó napján. A Bihar megyei tanács egyébként valamivel több, mint 264 millió lejnyi értékű pályázatot valósított meg az elmúlt évben, nagyrészt felvett hiteleknek köszönhetően tudták biztosítani a pályázatokhoz szükséges összegeket, határidő módosításokat is kértek, de minden pályázatot sikerült időben lezárniuk.

Hasznosítják, amit lehet

Az átadás után működőképes lesz az üzem, feltöltik a tartályokat biomasszával, a silóból és állati ürülékből keletkező gázokból állítanak majd elő áramot, mely Székelyhíd közvilágítását biztosítja, tudtuk meg Kővári Attila telepvezetőtől.

A telepvezető elmondta, az üzem alapanyag-ellátását biztosító beszállítót pályázat útján választják ki. A hatmillió eurós beruházással elkészült üzemben 5400 megawattóra energiát állítanak majd elő évente. Béres Csaba polgármester korábban a román sajtónak azt nyilatkozta: az üzem működésbe lépésével a város és a hozzá tartozó falvak közvilágításának és a közintézmények áramfogyasztásának költségét, körülbelül százezer eurót takarítanak meg évente. A bihari kisvárosban és falvaiban jelenleg 1700 lámpaoszloppal biztosítják a közvilágítást.

Környezetbarát energia

A generátorokat működtető biogáz előállításhoz átlagban évi 12 ezer tonna silóra (70 százalék) és állati ürülékre (30 százalék) lesz szükség. Az elektromos áram az országos rendszerbe kerül majd, cserébe az első öt évben kompenzációt kap az üzemet működtető Ecoland Közösségközi Fejlesztési Egyesület, majd az országos rendszerbe jutatott áram árát és megawattonként négy zöld tanúsítványt kapnak.

A teljes cikk itt olvasható.


CÍMKÉK:
 

Hozzászólok a cikkhez

Hozzászólás beküldéséhez be kell jelentkezni.

Nincs még hozzászólás.


2016. május 27. péntek
   
Keresés az oldalon:
ok
Videók
Cégadatbázis
Álláskereső
Kínál
Keres
Álláshirdetés feladása
Partnereink
Tudtad-e fejléc

Magyarországon egy átlagos háztartásban évente 300-320 kg hulladékot generálunk fejenként.

Tudtad-e gomb
Tudtad-e lábléc
promovideo
hirdetés
hirdetés