Több mint 423 milliós támogatást kapott biomassza-kutatásra a Soproni Egyetem

A Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kara 423, 67 millió forintot kapott a fás biomassza alapanyag termesztési feltételeinek kutatására a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében – közölte az intézmény pénteken az MTI-vel.

Az egyetem tájékoztatása szerint a támogatásból kutatólaborokat hoznak létre, és a 2020-ig tartó projekt javíthatja a biomassza alapanyag termesztésének hatékonyságát, elősegítheti a nyersanyag gazdaságos és környezetbarát felhasználását. Lakatos Ferenc, az Erdőmérnöki Kar dékánja a közlemény szerint hangsúlyozta: gazdasági és ökológiai okok miatt is egyre fontosabb a biomassza, amely Magyarország számára a legtöbb lehetőséget rejtő, tiszta és megújuló energiaforrás, alapanyagának termesztéséhez ráadásul az itteni természeti adottságok is kedvezőek.
Az egyetem utalt arra is, hogy Magyarország ökológiai adottságai a környező országok jövőbeni feltételeihez igen hasonlóak, ezért a beruházást nemzetközi érdeklődés kíséri, a projekt így a Soproni Egyetem nemzetközi kapcsolatainak bővítéséhez is hozzájárulhat.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.