Kezdőlap / Témakörök / Bioenergia / Biomassza-tüzelésre állítják át a távfűtést Komlón
Tudj meg többet: Bioenergia

Biomassza-tüzelésre állítják át a távfűtést Komlón

Napokon belül megkezdődnek a Komlói Fűtőerőmű Zrt. legújabb, biomassza tüzelésű fűtőművi blokkjának üzemi próbái. Februártól ez látja el távhővel a várost.

A több mint egymilliárdos beruházásnak is köszönhetően már e hónaptól 25 százalékkal csökkent a távhődíj Komlón.

Vida János, a Komlói Fűtőerőmű Zrt. vezérigazgatója elmondta: az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) támogatásával megvalósuló biomassza tüzelésű forróvíz-kazán hivatalos átadását csak március végére tervezik ugyan, februártól már teljes kapacitással működik az új 18 megawattos blokk.

Az 1,3 milliárd forintos beruházáshoz 480 millió forint pályázati pénzt nyert az egykori baranyai bányászváros, a közel 27 ezer lakosú Komló, amelyet 30 milliós önerővel és hitellel egészítettek ki.

Az önkormányzat 250 millió forint tőketörlesztésre vállalt garanciát, a többit banki hitelből oldjuk meg – mondta az igazgató.

A 13 százalékos áfa-csökkentéssel együtt 25 százalékkal vált olcsóbbá több mint 5 ezer komlói lakás távhő díja. Tavaly egy 52 négyzetméteres komlói ingatlan tulajdonosa akár 40-42 ezer forintot is kifizetett a távfűtésért.

Az új kazán megépítése nem jár munkahelyteremtéssel, de lehetőséget ad a jelenlegi dolgozók megtartására.

Ajánlott tartalom

Cseh környezetvédők a szénalapú energiatermelés azonnali betiltását követelik

A szénbányászat és a szénalapú energiatermelés azonnali beszüntetését követelte többtucatnyi cseh környezetvédő aktivista, akik hétfőn délelőtt az észak-csehországi Moston behatoltak a Severní Energetická energetikai társaság központjába.