Biomassza: kiaknázható lehetőség önkormányzatoknak

Az önkormányzati biomassza hasznosítás témában szervezett sikeres konferenciát és workshopot az Energiaklub és a gödöllői Szent István Egyetem.

A száznál több érdeklődő, közöttük félszáznál több önkormányzati vendég előtt lezajlott szekszárdi eseményen szó volt többek között a villányi szőlészeti hulladék hasznosítási terveiről, a devecseri mintaprojektről, illetve a magyarországi biomassza hasznosítás helyzetéről. Ángyán József a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a minisztérium terveit mutatta be a biomassza alapú közösségi energiatermelés területén. Kohlheb Norbert (Szent István Egyetem) a stratégiai tervezés gyakorlati lépéseibe avatta be a hallgatóságot Szada település példája segítségével. Hegyesi József (Szent István Egyetem) a nemzetközi COACH BioEnergy nemzetközi projekt honlapján magyar nyelven is elérhető információkra és praktikus eszközökre hívta fel a jelenlevők figyelmét: a www.coach-bioenergy.eu címen elérhető rendszer térképes formában megtekinthető követendő példákat, életciklus-elemzéseket is tartalmazó technológiai leírásokat, illetve a beruházások előkészítését megkönnyítő tervezési segédletek is tartalmaz. Az Energiaklub képviseletében először Csanaky Lilla ismertette a Szakpolitikai Intézet frissen megjelent elemzését, amely a megújuló alapú hőtermelés hazai potenciáljának kihasználása érdekében javasolt intézkedéseket tartalmazza.

 

Kovács Emese a Napkorona és Biomassza Bajnokság eddigi tapasztalatairól beszélt, bemutatva a megújuló energiaforrások hasznosítása terén legsikeresebb településeket, illetve a versenyek folytatásával kapcsolatos terveket. Mürkl Levente, Tata környezetvédelmi referense, érdekes beszámolót tartott az önkormányzati tulajdonban álló tatai távfűtési rendszer korszerűsítésének lépéseiről, Földesi Tamás, Villány jegyzője, előadásában a közösség szemszögéből adott áttekintést a helyben képződött szőlészeti hulladék energetikai hasznosítására irányuló tervekről.
A délutáni szekcióbeszélgetéseken konkrét kérdéseket, projektjavaslatokat jártak körül az előadók a finanszírozás, a tervezés és a technológia  témákban. A részletes beszámolót és az előadások anyagát az Energiaklub honlapján minden érdeklődő számára hozzáférhetővé tette.

Ajánlott tartalom

Brüsszeli döntés: kötelezővé tették a napelemek telepítését az épületekre

Az Európai Parlament jelentős lépést tett az energiahatékonyság és a zöld átmenet felé, elfogadva az uniós napenergia-szabványt.