Biomassza két év alatt a gyorsan növő fából

Biomassza alapanyagként hasznosítható akár az ültetést követő két-három éven belül a rakéta sebességgel növő paulownia (császárfa).

Szinte hihetetlen, de három év alatt akár 15-20 méter magasra és 25-30 centiméter törzsátmérőre is megnő a császárfa, amelyet a Renexpón mutatott be az erdélyi Paulownai Eu. Hasonlattal élve a fák alumíniumának is nevezett fafajta könnyű, ugyanakkor nagy szilárdságú, s fűtőértéke is igen magas, írja az ujenergiak.hu. Két kilogramm tömegű paulownia fa 3680 kilokalória fűtőértékkel bír, vagyis akkora hő nyerhető belőle, mint egy liter dízelolajból. A forgalmazó szerint háromévente kitermelhető a fa, s újabb telepítés nélkül ismét meghajt. Azaz minden három évben ismét felhasználhatjuk biomasszaként. Miután szinte teljesen csomómentes, jól hasznosítható akár bútoralapanyagként, de akár gerendaként is eladható. Ha valaki üzemszerűen szeretné termeszteni a fát, úgy hektáronként hatszáz darabot érdemes ültetni, s mintegy háromezer euró befektetéssel háromévente harmincezer euró bevételre számíthat.

Ha pedig valaki már belevágott a paulownia termelésbe, akár gázosító üzemet is építhet hozzá, amely igen jól hasznosítja a fa energiatartalmát. Ilyen erőmű létesült például az Erdélyben található Hunyadon, amelynek teljesítménye 2 MW. Az ilyen erőművek jobban hasznosítják az energiát, mint a hagyományos égetéssel dolgozó erőművek, ráadásul negyven százalékkel kevesebb szén-dioxidot bocsátanak ki. Ugyanakkor a dioxinok és egyéb káros anyagok kibocsátása ezredrésze a hagyományos égetéses technológia esetén felszabaduló szennyezőanyagokénak. További előnyük ezeknek az erőműveknek, hogy akár 0,5 MW teljesítménnyel is gazdaságosan működtethetők.

Ajánlott tartalom

Már van megoldás a nagyméretű és nagy átmérőjű fémszerkezetek vágására

Többé nem jelent problémát a nehezen kezelhető fémprofilok precíziós vágása a gyártó vállalatok számára. A Vass Acélcsarnok Kft. legújabb csőlézer vágógépe végre megoldást kínál a nagy átmérőjű csövek, zártszelvények és profilok vágására.