Biomassza kazánokra vált újabb cég

Európai uniós támogatással fejleszti energetikai rendszerét szabadegyházai gyárában a Hungrana Kft.; a több mint 3 milliárd forint értékű beruházás kétharmadát saját erőből finanszírozza – közölte a vállalkozás kommunikációs cégén keresztül az MTI-vel pénteken.

A tájékoztatás szerint a Hungrana mezőgazdasági hulladékkal működő biomassza kazánokkal váltja ki a földgáz tüzelésű kazánokat. A kivitelezési munkák várhatóan egy hónap múlva kezdődnek meg, s egy év múlva helyezik üzembe az új kazánokat. Az új technológia lehetővé teszi egy gázturbina, valamint a szintén földgáz tüzelésű kazánok leállítását. A beruházással annyi földgázt takarítanak meg, amennyi elegendő lenne Győr távhőszolgáltatásának ellátására. Az új kazánok mezőgazdasági hulladékokkal, tisztítási hulladékkal, úgynevezett rostaljával, napraforgóhéjjal és melléktermékekkel, egyebek között kukoricaszárral, kukoricacsutka- darálékkal, valamint bálázott szálastakarmány-szalmával, energianáddal és fűrészporral üzemeltethetők, s ezeknek a “fűtőanyagoknak” az értékesítése újabb bevételi forrást jelent a termelőknek.

 
A Hungrana az energetikai fejlesztés megvalósítására pályázaton tavaly nyerte el a beruházás költségeinek egyharmadát fedező támogatást a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében, projektcégével, a Hungranatrans Kft.-vel. A Hungrana Keményítő- és Izocukorgyártó és Forgalmazó Kft. évente 1 millió tonna hazai kukoricát dolgoz fel termékei előállításához. 2008-ban saját erőből bővítette bioetanolgyártó kapacitását és teljes termelési rendszerét.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.