Biomassza fűtőmű épült Mohácson

Megújuló tüzelőanyagból biztosítja távhőigényének 75 százalékát jövő januártól Mohács annak a biomassza fűtőműnek köszönhetően, amelyet hétfőn adtak át a Duna-parti városban.

Az önkormányzat közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a városi tulajdonú Mohács-HŐ Hőszolgáltató Kft. érdekeltségébe tartozó Bioenergy-Duna Kft. beruházása 672 millió forintba került, a pénz kevesebb mint fele európai uniós és állami támogatás volt.

A fejlesztés eredményeként megépült 4,5 megawatt teljesítményű fűtőmű évente 60 ezer gigajoule energiát termel, ehhez 6 ezer tonna faaprítékot használ fel – tették hozzá.

A fenntartható fejlődést szolgáló létesítmény működése évi 1,7 millió köbméter földgázt vált ki, 20 év alatt 70 ezer tonnával csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást, ugyanakkor évi 90 milló forint bevételhez juttatja a helyi vállalkozásokat.

Mohácson egy évvel ezelőtt fejeződött be a távhőrendszer korszerűsítése. A mintegy 657 millió forintos projekt keretében szigetelt távvezetékekkel váltották ki az elavultakat, meleg vizes gázkazánokra cserélték a gőzkazánokat, hőközpontokat újítottak fel, és számítógépes távfelügyeletet vezettek be.

A fejlesztésnek köszönhetően 60-ról 90-95 százalékra nőtt a működés hatásfoka, olcsóbbá, környezetkímélőbbé vált a helyi fűtéshez és a melegvíz-előállításhoz szükséges energia termelése – közölte akkor a 2 ezer lakás, több mint 30 középület és üzlet hő-, továbbá melegvíz-ellátását biztosító Mohács-HŐ Hőszolgáltató Kft.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.