Kezdőlap / Témakörök / Bioenergia / Biomassza fűtésre állt át a balassagyarmati városi kórház
Tudj meg többet: Bioenergia

Biomassza fűtésre állt át a balassagyarmati városi kórház

Biomassza fűtésre állt át a balassagyarmati városi kórház; 626 millió forintos beruházásban készült el az új fűtőmű és a kazánberendezés, a nyertes Biohő Kft. arra számít, hogy 15 éves szolgáltatási idő alatt térül meg a beruházás – mondta az MTI-nek Kéri László, a kft. igazgatója szerdán.

A 2,5 megawattos fűtőművet és a kazánház épületét hivatalosan szerdán adták át, de már december végétől megindult a biomassza fűtés a 6 ezer négyzetméter alapterületű Dr. Kennesey Albert Kórházban – mondta Kéri László. Hozzátette: tavaszra megépül egy újabb, 4 megawattos fűtőmű is, amely a környező intézmények, így a városi szociális otthon és gyermekotthon, valamint a város harmadának távfűtés-ellátását oldja meg.

Az erőművet a hazai faipari és feldolgozó ágazatban begyűjtött vegyes fahulladékkal fűtik. A balassagyarmati székhelyű Biohő vezetője úgy fogalmazott: az a műszaki előnyük, hogy olyan berendezéssel, technológiával
rendelkeznek, amely a legigénytelenebb fűtőanyagot használja fel.

A balassagyarmati fejlesztés úgynevezett ESCO beruházásban valósult meg, a Biohő Kft. bankhitellel kiegészített saját pénzből végezte el a beruházást, amelynek költségét fűtési díjban fizeti meg a fenntartó önkormányzat 15 év alatt. A városi kórház eddig éves szinten 150 millió forintos fűtési díjat fizetett. A számla nem lesz magasabb, mint a korábbi, gázfűtés idején, sőt, a szolgáltató szerződésben vállalta, hogy csökkenti az alapdíjat, ha pályázati pénzt nyer a beruházáshoz.

Kéri László ezzel kapcsolatban elmondta: a KEOP-pályázaton 286 millió forintos támogatást ítélt meg az elbíráló tárcaközi bizottság a Biohő Kft.-nek, a szerződéskötésre még nem került sor. Csach Gábor (Fidesz), Balassagyarmat alpolgármestere az MTI-nek elmondta: a kórház fűtésrendszerét legutóbb 1988-ban újították fel, amikor olajról gázfűtésre tért át az intézmény. A veszteséges működés és a rossz műszaki állapot miatt 2004-ben indítottak
közbeszerzési eljárást a rekonstrukcióra, de nem érkeztek be megfelelő ajánlatok.

Az eljárást 2007 májusában ismételték meg, a kórház 7 ajánlattevővel folytatott tárgyalást, közülük választották ki a
Biohő Kft.-t.

Ajánlott tartalom

Több ezer köbméter veszélyes hulladék ömlött ki egy szlovákiai biogáz üzemben

Mintegy háromezer köbméter veszélyes hulladék ömlött ki a közép-szlovákiai Csabrágvarbók (Cabradsky Vrbovok) község közelében lévő biogáz üzem egyik konténeréből csütörtökön - közölte a szlovák rendőrség.