Biogázt is fognak termelni a szennyvíztisztító telepen

3,7 milliárd forintból korszerűsítik a békéscsabai szennyvíztisztító telepet. A szennyvíziszapból termelt biogázt elégetve villamos- és hőenergiát fognak termelni, utóbbit a telep épületeinek fűtésére használják majd.

Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere elmondta, a csatornahálózat bővítése és a szennyvíztelep korszerűsítése Békéscsaba modern kori történelmének legnagyobb vállalása. Másfél éve indult a beruházás, a hálózatépítési munkák a vége felé közelednek, s hamarosan elkezdődhet a szennyvíztelep fejlesztése is. A korszerű technológiának köszönhetően a természetbe visszabocsátott víz nem szennyezi tovább az Élővíz-csatornát, a talajvizet, Békéscsaba és környéke természeti értékeit – hangsúlyozta a politikus. Sztankó Ilona projektvezető ismertetése szerint a projekt az előzetes ütemtervnek megfelelően halad: befejezéséhez közeledik a 240 kilométernyi új csatorna kiépítése, és egy-egy kivétellel a 28 új átemelő építése, illetve a már meglévő 37 műtárgy korszerűsítése is megtörtént. Eszes Zsolt, az Inwatech Kft. ügyvezetője elmondta: két esztendő alatt a hatvanas évek óta üzemelő tisztítótelep helyén az ország egyik legmodernebb, a szennyvíz komplex kezelését biztosító létesítményét alakítják ki. A telep napi 20 ezer köbméter szennyvíz megtisztítására lesz képes, de a technológia a csapadékos időben jelentkező jelentős többletterhelés kezelésére is alkalmas. A létesítményben naponta 20 köbméter szennyvíziszap keletkezik majd, ezt két 2000 köbméteres fermentáló térben rothasztják, a végtermék biogáz, illetve a növénytermesztésben felhasználható komposzt lesz. A termelt biogázt elégetve villamos- és hőenergiát termelnek, az utóbbit a telep épületeinek fűtésére használják. A fermentorok kapacitása lehetővé teszi kívülről érkező szerves anyag feldolgozását is, így a létesítmény működtetéséhez szükséges energia jelentős részét helyben állíthatják elő – mondta Eszes Zsolt.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.