Biogázt hasznosít a megújult a kapuvári szennyvíztelep

Lezárult a Pannon-Víz Zrt. idei legnagyobb értékű beruházása és már próbaüzemben működik a korszerűsített, bővített kapuvári szennyvíztelep, a fejlesztés közel 600 millió forintba került, amit a szolgáltató saját forrásból valósított meg.

Tőke László elnök-vezérigazgató az MTI-nek elmondta: a telepen Kapuvár mellett kilenc környékbeli település, elsősorban kommunális jellegű szennyvizét tisztítják. Az elnök-vezérigazgató kiemelte: a keletkezett biogázt az épületek és a tornyok fűtésénél hasznosítják, a gazdák pedig továbbra is felhasználhatják földjeiken az iszapban lévő tápanyagokat. A rothasztókból kikerülő iszap mennyisége mintegy 30 százalékkal csökken, de jóval kisebb lesz annak a bűze is, amitől több évtizede szenvedtek a kapuváriak. A Pannon-Víz Zrt. tervezi egy gázmotor üzembe helyezését is, hogy a felszabaduló villamosenergiát szintén hasznosítani tudják. Ez a telep energiaszükségletének egyharmadát fedezné. Ehhez azonban pályázati forrás kellene, mert most kimerültek a tartalékaik – tette hozzá az elnök-vezérigazgató.

Ajánlott tartalom

A geotermikus energia felhasználásának megkétszerezése a cél Magyarországon

A geotermikus energia közvetlen hasznosításában Magyarország hosszú évek óta Európa első öt állama között található, a rendelkezésre álló potenciálra alapozva azonban még tovább fokozható a helyben elérhető erőforrás felhasználása - tudatta az Energiaügyi Minisztérium csütörtökön az MTI-vel.