Biogázerőművet épít a Hidasháti Mezőgazdasági Zrt.

Biogázüzemet épít a Hidasháti Mezőgazdasági társaság Békés város határában 1,3 milliárd forintos beruházással, az 1,2 megawatt teljesítményű erőmű 2014. májusra készül el – tájékoztatta a társaság vezérigazgatója az MTI-t szombaton.

Végh László elmondta: a biogázüzem szerves trágyából állít elő villamos áramot és hőt. A mezőgazdasági társaságnál a tehenészeti telepen éves szinten hetvenezer tonna alapanyag termelődik. A biogázüzem melléktermékeként keletkezett szerves trágyával évente 600-700 hektár termőföldet tudnak ellátni, kiváltva mintegy 2500 tonna műtrágyát. A megtermelt villamos energia pedig 2500, a hőenergia 1500 háztartás éves energiaigényét fedezi. A beruházás megvalósítására a Hidasháti Mezőgazdasági társaság a Biogáz Unióval Biogáz Béta néven közös vállalkozást hozott létre. A Biogáz Béta a beruházási programmal sikeresen pályázott a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretére, és összesen 633 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a biogázüzem építésére – ismertette Végh László. A Hidasháti Mezőgazdasági társaság 2700 hektár szántóföldön gazdálkodik. Ötszáz hektáron hibrid kukoricát állít elő és feldolgozza saját vetőmagüzemében, ahol bérben is dolgoznak. Jelentős a tejtermelő ágazat is, a tehenészetben 1200 az anyaállatok száma. A gazdaság árbevétele éves szinten mintegy két milliárd forint.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.