Biogázerőmű épül Szegeden

EDF-Démász Zrt. többségi tulajdonában álló Zöldforrás Energia Kft. 1200 kW névleges kapacitású biogázerőművet épít az Szeged határában – az 1,275 milliárd forintos összköltségű beruházás alapkövét hétfőn rakták le.

A szegedi létesítmény -, amelynek megépítését 625 millió forint uniós támogatás segíti – lesz az EDF-Démász Zrt. első megújuló energiát hasznosító erőműve – mondta Thierry Le Boucher a villamosenergetikai cég elnök-vezérigazgatója. A szakember emlékeztetett arra, hogy az EDF-Démász Zrt. anyagilag is támogatta azokat a Szegedi Tudományegyetemen folyó alapkutatásokat, amelyeknek köszönhetően mezőgazdasági alapanyagokból gyorsabban és hatékonyabban állítható elő biogáz.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.

Nincs hozzászólás

  1. Dezso_Laszlo

    Kissé soknak tűnik az 1.0625 MFt/kWe befektetési mutató. A 106 kWe beépített teljesítményű, biometán-kihozatalú, 30 … 33 db energiamarhát és 4 … 6 db energiasertést tartalmazó (egyetlen agrárcsalád által ellátható) standard agrárerőművekben van ekkora mutató, ez a szegedi pedig 11-szer akkora projekt, ahol 0.84 … 0.88 MFt/kWe lenne indokolt. Vagy energiapazarló (pl. hőszigeteletlen), vagy más egységekkel – pl. gázmotoros aggregátokkal – kibővített projektről van szó. Tekintettel arra, hogy áramszolgáltatóról van szó, az utóbbi feltételezés mindenképp kézenfekvő (és mivel ilyenkor a konverziós veszteségek jó nagyok lehetnek, ez viszonylag kedvező mutató, feltehetően ez KÁT-mű, vagyis az áramon kívül a hő is hasznosításra kerül).