Biogázból nyerik a villanyáram egytizedét

A megújuló energiaforrásokból származó villanyáram a teljes áramtermelés 43,3%-át tette ki 2014-ben Németország legészakibb tartományában, Schleswig-Holsteinben.

Ezzel megelőzte az atomerőművek teljesítményét (40,2%), a fosszilis energiahordozókból nyert energia csekély, 15,4%-os részarányáról nem is szólva. A Jylland-félsziget déli felét elfoglaló tartományban szinte mindig fúj a szél, így a szélerőműveknek oroszlánrészük van ebben az eredményben, a megújuló energia kétharmadát így termelték.

A 2014. évben ott előállított, összesen 28,7 millió MWh áram közel egy tizede – 2,5 millió MWh – azonban a biogáz-telepeknek köszönhető. Az állattartás – különösen a sok szervestrágya-képződés miatt – klímavédelmi szempontból az egyik legjelentősebb rizikófaktor az üvegházhatású gázok – metán, ammónium – kibocsátása miatt. A néhány magyar, átlagosan 600 kW/h teljesítményű biogáz-erőmű ezt figyelembe véve nagyrészt híg- és almos trágyát hasznosít, kisebb részben pedig kukorica- és cukorcirok-szilázst, esetleg biológiailag lebomló hulladékokat. Egy atomerőműhöz természetesen nem mérhető a legfeljebb 1-2 megawattos biogáz-üzemek teljesítménye, de ilyen üzemek százával építhetők és üzemeltethetők gazdaságosan, szerte az országban!

forrás: agrarhirek.hu

Ajánlott tartalom

Az Alteo 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalékot fizet

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. közgyűlése 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalék kifizetéséről döntött részvényenként, elfogadva az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát pénteken - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.