Kezdőlap / Témakörök / Bioenergia / Biogáz-tisztítótelep Kaposváron
Tudj meg többet: Bioenergia

Biogáz-tisztítótelep Kaposváron

Biogáz-tisztító berendezéssel bővül a kaposvári biogáz fejlesztő megújuló energiákat felhasználó projektje.

Hazánk egyetlen működő cukorgyára, a Kaposvári Cukorgyár szakemberei célul tűzték ki, hogy néhány éven külső energiaigény felhasználása nélkül végzik a termelést. A célkitűzések megvalósítására létrehozott projektcég, a Biogáz Fejlesztő Nonprofit Kft. több ütemben megépítette a melléktermékek és zöldhulladékok feldolgozására használt telephelyét. A projekt újabb elemeként biogáz-tisztítótelep megépítését kezdték el. A megújuló energiákat hasznosító beruházás összköltsége meghaladja az egymilliárd forintot, amelyből több mint 500 millió forint uniós támogatás.

A Magyar Cukor Zrt. (MC) a kaposvári Cukorgyár területén 2007-ben helyezte üzembe két – teljes mértékben saját kutatások alapján kifejlesztett – egyenként 12 000 m3 térfogatú biogáz-reaktorát. A termelésbe lépett berendezésekkel szerzett nagyüzemi tapasztalatokra alapozva a stratégiai cél elérésére az MC további, egymástól független három projekt megvalósítását határozta el. A fejlesztések lebonyolítására, majd üzemeltetésére az MC Zrt. és tulajdonosai létrehozták a Biogáz Fejlesztő Kft-t (BF) mint projektcéget. A vállalat céljait támogatja az Európai Unió is, a fermentorok megépítését követően a BF sikeresen pályázott a biogáz-tisztítóberendezés megvalósítására. A beruházás keretében egy nagy kapacitású tisztítóblokk épül, amely a nyers biogázt dolgozza fel, és alakítja át a földgázhálózatba bekapcsolható biometánná.

A projekt megvalósítási költsége 1 006 900 000 forint, amelynek felét, 503 450 000 forintot a KEOP 4.10.0/C/12 pályázaton elnyert EU-támogatás biztosítja. A kampányon kívüli időszakban (január–augusztus hónapok) előállított biometán mennyisége 5 millió m3.

Ajánlott tartalom

Az amerikai Ohio államban bezárnak egy lezárt atomerőműhöz közel fekvő iskolát

Az amerikai Ohio államban bezárnak egy már lezárt atomerőműhöz közel fekvő iskolát, mert az intézményben, illetve annak közelében radioaktív anyagokat észleltek.