Kezdőlap / Témakörök / Bioenergia / Bioetanol: megaüzem ötvenmilliárdból Mohácson
Tudj meg többet: Bioenergia

Bioetanol: megaüzem ötvenmilliárdból Mohácson

Mintegy ötvenmilliárd forintból Európa legnagyobb bioetanol-üzemét építheti fel egy amerikai–ír vállalkozás a Duna-parti városban.

Jóváhagyta csütörtöki ülésén az önkormányzat és a Pannónia Ethanol Zrt. közötti megállapodást, így nincs elvi akadálya annak, hogy az amerikai-ír tulajdonban álló cég megvalósítsa szándékát, és bioetanolt gyártó üzemet építsen fel Mohácson írja a bama.hu. A tervezett beruházás óriási összegbe, mintegy ötvenmilliárd forintba kerül, megvalósításának határideje 2014 január 15. Az üzem a cég szerint Európa legnagyobb bioetanol-előállítója lesz, ha elkészül. A megállapodás értelmében az önkormányzat azon túl, hogy minden rendelkezésre álló eszközével segíti a beruházás megvalósítását, azzal járul hozzá a vállalkozás sikeréhez, hogy eladja a kikötő közelében azokat a telkeket, amelyeken a gyár épül. Összességében negyven hektárról van szó.

 
– Jó esély van rá, hogy a beruházás megvalósuljon – jelentette ki Szekó József, Mohács polgármestere az ülésen -, a városban ehhez adottak a feltételek. Az új álláshelyek mellett az sem elhanyagolható hogy az iparűzési adóból származó eddigi bevételeink, megduplázódhatnak, ez évente háromszázmilliós többletet jelenthet – tette hozzá. A gyár építésén háromszázötvenen dolgozhatnak, elkészülte után pedig hetvenöt – közép- és felsőfokú végzettségű munkavállaló – ember találhat állásra az üzemben. Közvetve azonban akár mintegy ezer munkahelyet is jelenthet a beruházás, hiszen az alapanyag, a kukorica előállítói számára is megélhetést kínálhat. Utóbbit tekintve óriási mennyiségről, évente több mint egymillió tonnáról van szó – ez a magyarországi termés mintegy tizede.
Az ülésen jelen volt a cég projektmenedzsere is, aki hangsúlyozta, az üzem építésében, majd működtetésében kiemelten számítanak a helyi munkavállalókra.

 
Később nemcsak a szemeket hasznosítanák
A cég projektmenedzsere az ülésen elmondta, Magyarországon korábban 38 üzem létesítését jelentették be – egyet éppen Mohácson – különféle vállalkozások, ezekből nyolc kapta meg a szükséges engedélyeket, s közülük jelenleg egy áll (Dunaföldváron) építés alatt – ez pedig az övék. Kifejtette, jelenleg is a legkorszerűbb, környezetbarát technológiát alkalmazzák, azonban már zajlanak azok a fejlesztések, amelyek célja, hogy ne csak a kukoricaszemeket hasznosítsák az előállítás során, hanem a teljes növényt. Egyébiránt mindkét eljárás során, miután kivonták az alkoholt a tengeriből, a fennmaradó „törköly” állatok etetésére kiváló, így azt is értékesítik. A projektmenedzser elmondta azt is, az üzem 75–100 kilométeres körzetében tervezik az alapanyag felvásárlását olyan áron, „amit a piac diktál”. Képviselői kérdésre kizártnak nevezte, hogy külföldről génmódosított kukoricát vásárolnának.

 
Egyre több töltőállomáson beszerezhető
A cég képviselője kiemelte, a bioüzemanyagok részarányának növelését előírja az Európai Unió, a tagállamokban 2020-ra el kell érni a húszszázalékos arányt – ez ma Magyarországon négy százalék alatt marad. Jelenleg a megyében már tíz töltőállomáson – például Pécsett és Komlón – lehet E85-ös üzemanyagot (vagyis bioetanolt) vásárolni. A hajtóanyag – ami 85 százalékban alkoholt, 15 százalékban pedig benzint tartalmaz – majdnem száz forinttal olcsóbb, mint a benzin. A szakemberek szerint bármilyen típusú, elektronikus befecskendezésű, benzinüzemű jármű tulajdonosa átalakítás nélkül kipróbálhatja húsz–huszonöt százalékban keverve a benzinnel. Karburátoros autók esetében tízszázalékos keverési arány a javasolt. Kizárólag bioetanol használatához átalakító berendezés szükséges, ez típustól függően negyven-nyolcvanezer forintba kerül. A beavatkozást már több baranyai szakműhelyben is el tudják végezni.

Ajánlott tartalom

Ingyen elektromos autó? Végtelen alapanyag akkumulátorokhoz?

Az elektromos autókkal szemben felmerülő leggyakoribb kritika azok ára, illetve működtetésükhöz szükséges akkumulátorok élettartama.