Kezdőlap / Témakörök / Bioenergia / Bioenergetikai koncepció az Észak-Alföldi Régióban
Tudj meg többet: Bioenergia

Bioenergetikai koncepció az Észak-Alföldi Régióban

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Tanács munkaszervezete, a Baross Gábor program keretén belül, támogatást nyert az Észak-Alföldi Régió Bioenergetikai Koncepciójának elkészítésére – közölte Fejér Andor elnök a tanács szerdai soros ülése utáni sajtótájékoztatón.

Tájékoztatása szerint a koncepció a biomassza, ezen belül is a szilárd biomassza, biogáz, bioüzemanyagok energetikai célú hasznosításának lehetőségeit méri fel. Célja, hogy irányt mutasson a biomassza termelés és felhasználás növeléséhez, hozzájáruljon alkalmazásuk terjedéséhez, e technológiák hatékonyságának javításához, valamint társadalmi elismertetéséhez, népszerűsítéséhez.

Fejér Andor elmondta: a tanács és munkaszervezetének egyik jelentősebb feladata a megyei pályázati rendszerekkel kapcsolatos utógondozási tevékenység volt. Ezen belül az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács döntési hatáskörébe tartozó előirányzatokra befogadott pályázatok véleményezését végezte el.

Eredményként könyvelték el többek között, hogy az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács a megyében lévő önkormányzatok részére a helyi önkormányzatok fejlesztési feladatainak támogatására (HÖF CÉDE keret) 15 pályázat javára összesen 143,6 millió forint támogatást hagyott jóvá. Ez az összes megítélt támogatás negyede.

A helyi önkormányzatok területi kiegyenlítést szolgáló, fejlesztési feladatainak támogatására (HÖF TEKI keret) 48 pályázat részére összesen 296,5 millió forint támogatást ítélt meg, ez a régiós támogatás 27 százaléka. A leghátrányosabb helyzetű kistérségek felzárkóztatásának támogatására (LEKI keret) 17 pályázat részére 298 millió forint, míg az önkormányzati belterületi közutak burkolat-felújításának támogatására (TEUT keret) 16 pályázat javára
179,7 millió forint anyagi támogatást biztosított.

A Terület- és Régiófejlesztési Célelőirányzat (TRFC) keretén belül 5 megyei pályázat részesült támogatásban, összesen 79 millió forinttal, amely a régióban megítélt támogatás kereken 11 százalékát teszi ki.

Ajánlott tartalom

Több mint negyven tonna kidobott fenyőfát égetnek el a pécsi erőműben

A karácsonyi ünnepek után kidobott mintegy 40-45 tonna fenyőfát égetnek el idén a pécsi erőműben - tájékoztatta Veolia csoporthoz tartozó Pannon Hőerőmű Zrt. (PH) az MTI-t.