Biodizel az indiai vasutaknak

K.H. Muniyappa indiai közlekedési miniszter bejelentette, hogy az Indiai Állami Vasutaknak szándékában áll 2013-ig 4 bioüzemanyag termelő létesítményt építeni.

Az elmúlt júliusi óriási áramszünet, amely megbénította Indiát, elgondolkoztatta a vasút üzemeltetőit. (Aiolus News)
Az északi, majd a déli üzemzavar több mint 300 vonatot blokkolt, arra kényszerítve az Indiai Vasutakat, hogy a szerelvényeket diesel mozdonyokkal vontassák el a legközelebbi állomásig, ahol az utasok leszállhattak. A kormány lehetőséget adott a vasúttársaságnak, hogy döntést hozzon arról, hogy önálló energiatermelővé válik, addig is, amíg meghozza az állandó és biztonságos áramellátást, szolgáló intézkedéseket. Ennek eredménye volt az a parlamenti bejelentés, hogy az Indiai Vasutak biodiesel üzemanyag termelő vállalatokat hoz létre. A vasútügyi miniszter szerint az első két létesítmény megépítését 2013-ig fejezik be, mintegy 11 millió dollár költséggel, üzembe helyezésükkor napi 30 tonna bioüzemanyagot fognak előállítani. Az üzemeket Tamil Nadu és Sattiszgarh államban építik meg. Ugyancsak a miniszter szerint a vasúttársaság 2-3 éven belül napelemes és szélenergiás technológiát is fog telepíteni, valószínűleg kis erőművekkel. A projektről ez ideig nincsenek részletes információk.

Ajánlott tartalom

Több hibrid autót helyeztek forgalomba Németországban, mint tavaly ilyenkor

Közel ötödével nőtt áprilisban az újonnan forgalomba helyezett autók száma Németországban az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül az akkumulátoros elektromos autók forgalomba helyezése nem növekedett, a dízeleké viszont meghaladta az átlagot a gépjárműnyilvántartó hivatal, a Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) hétfői jelentése alapján. A járműkategóriák között továbbra is a SUV-kivitel részaránya a legmagasabb.