Bill Gates szaúdi milliárdosokkal száll harcba a globális felmelegedés ellen

A Microsoft-alapító Bill Gates vezetésével amerikai, brit, szaúdi, kínai milliárdosok fognak össze a globális felmelegedés ellen és egymilliárd dollárt fektetnek be a tiszta energiába, jelentették be hétfőn.

Bill Gates közleménye szerint a csoport egymilliárd dollárt akar befektetni az úgynevezett tiszta energia kutatásába és alkalmazásába. A milliárdosok így kívánnak hozzájárulni a globális felmelegedés elleni küzdelemhez, írja az MTI.

A csoport tagjai között van:
Mark Zuckerberg, a Facebook alapító-elnöke,
Jeff Bezos, az Amazon alapító-elnöke,
Soros György befektető,
a brit Richard Branson, a Virgin alapítója,
a szaúdi Al-Valíd bin Talál herceg,
Jack Ma, a kínai informatikai óriás, az Alibaba létrehozója.

A Bloomberg és a Forbes becslései szerint a csoport tagjainak összesen mintegy 170 milliárd dolláros vagyonuk van, s ebből áldoznak egymilliárdot a zöld energiaforrások felkutatására. A kutatások a közlekedéstől a mezőgazdaságig több ágazatot érintenek majd. “Nyitottak vagyunk mindenre, ami lehetővé teszi az olcsó és tiszta energia előállítását” – írta közleményében Bill Gates.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.