Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Bezárt szénerőművet alakítottak energiatárolóvá Németországban

Bezárt szénerőművet alakítottak energiatárolóvá Németországban

Egy 1912-ben épült, és nemrég bezárt széntüzelésű erőművet alakított át energiatárolóvá a Mercedes-Benz Energy a The Mobility House AG és a Getec Energie AG vállalatokkal együttműködve a németországi Elverlingsen városában, hogy a villamosenergia-hálózat kiegyensúlyozása mellett ily módon tartsa karban a harmadik generációs Smart elektromos autókban használt akkumulátorokat.

A Dortmundtól alig 50 kilométerre fekvő településen létrehozott 8,96 MW/9,8 MWh-s ipari energiatároló összesen 1920 akkumulátor-modulból épül fel, melyek legalább 600 jármű számára elegendőek, s ami egyfajta – ahogyan a Mercedes-Benz anyavállalata, a Daimler nevezi a holnapján olvasható sajtókiadványban –„élő cserealkatrész-tárolóként” tartja karban az éppen nem használt aksikat, hogy szükség esetén azok bármikor bekerülhessenek egy villanyautóba. A projekt ezáltal két legyet üt egy csapásra: energiatárolóként a Tesla energiarészlegének tevékenységéből már jól ismert pozitív tulajdonságokkal rendelkezik, azaz milliszekundumok alatt képes reagálni az esetleges áramkimaradásokra, teljesen automatikusan stabilizálja a villamos energia-hálózatot, és szinten tartja a frekvenciát. Megújuló energiaforrásokkal összekötve lehetővé teszi, hogy a tiszta energia bármikor rendelkezésünkre álljon, valamint segítségével össze tudjuk egyeztetni az elektromosság keresletét a kínálattal, figyelembe véve annak aktuális árát, a fosszilis ásványkincseket égető csúcserőművek beindítása nélkül. Másrészről viszont aktív tárolóként szolgál a lítium-ion akkumulátorok számára, amelyeknek szükséges rendszeresen átesniük a töltési-merítési cikluson a hibátlan működés érdekében.

„A nagy energiatároló üzem egy szimbólum az energia tárolásának és felhasználásának változására – eltávolodás a fosszilis forrásból származó elektromos hálózattól az elektromobilitás értékláncának fenntartható bővítése felé a CO2– kibocsátás csökkentésével” – fűzte hozzá a Daimler. A Mercedes-Benz energetikai divíziója már korábban is épített energiatárolót használt Smart-aksik alkalmazásával: tavaly októberben például egy 17,4 MWh-s hannoveri létesítményt jelentett be, amelynek mind a 3000 akkumulátor-modulja a német energiahálózat fluktuációi ellen küzd, 2016-ban pedig szintén Elverlingsenben megvalósult egy 12,8 MWh-s projekt, amely a két újabbal együtt már 40 MWh-nyi bármikor elérhető energiát jelent a németek számára, írta a villanyautosok.hu.

Ajánlott tartalom

“Modern skanzen” épül Szentendrén napelemekkel

A Solar Decathlon központi célja a napenergia, a megújuló energiák és az innovatív technológiák alkalmazásával összefüggő építészeti megoldások népszerűsítése az egyetemista csapatok által felépített pályaműveken keresztül.