Bezárathatja az állam az ajkai timföldgyárat

Ha a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. nem tesz eleget a bányakapitányság felszólításának és nem akadályozza meg a vörösiszap-tározók kiporzását, akkor az állam végső esetben akár be is zárathatja az ajkai timföldgyárat – mondta Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelmi államtitkára szerdán az MTI-nek.

Az ajkai timföldgyár hétfőn öt napot kapott arra, hogy megszüntesse az üzemeltetésében álló vörösiszap-tározók kiporzását. A Veszprémi Bányakapitányság a IX-es és X-es tározókra írta elő a határidőt, a hatóság erről a riasztási küszöbértéket lényegesen meghaladó porkoncentráció miatt döntött. Illés Zoltán azt mondta, a cégnek el kell kezdenie a Kolontár melletti tározók lefedését, hogy megakadályozza a porszennyezést. Ha nem teljesíti a hatósági előírásokat, a bányakapitányság több szankciót is alkalmazhat: tenderen kiválaszt egy céget, amely elvégzi a kiporzást megakadályozó technológia kialakítását, majd ennek költségét ráterheli az üzemeltetőre. A környezetvédelmi államtitkár további intézkedésként említette, hogy előfordulhat a gyár bezárása. Hozzátette: ebben az esetben a munkahelyek fennmaradását is mérlegelnie kell az államnak. Mint megjegyezte, nemcsak a bányakapitányság dönthet a gyár bezárásáról, hanem a környezetvédelmi felügyelőség is, ha az üzem nem teljesíti az egységes környezethasználati engedélyben foglalt előírásokat.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a technológiaváltás nélkül már leállt volna a termelés, mert a meglévő tározók kapacitása nem tette volna lehetővé az évi többszázezer tonna vörösiszap nedves tárolását, újat pedig nem építettek. A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A gátszakadást követően mintegy 300 hektár termőterületről kellett összegyűjteni a szennyezést, a kármentesítés 800 hektárt érintett. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt – az ügyben folyó büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

Ajánlott tartalom

Vasárnap kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.