Alternatív energia logó
csatlakozzFacebook Twitter napenergia szelenergia vizenergia hidrogen geotermikus-energia bioenergia
Bemutatkozás
Technológiák
epuletek energiagazdalkodas zold-auto zoldinfo elektromos-ketkereku zold-informatika haztartasi-eszkozok szorakoztatoelektronika telekommunikacio Rovatok zoldtrendEsemények

palyazatok-felhivasok

hirdetés

Tudj meg többet: Hibrid meghajtás

Technológiák » Zöld autó » Hibrid meghajtás

Betiltják a lítium-ion akkumulátorok szállítását a repülőkön

Megjelenés: 2016.02.23., 23:22   Utolsó módosítás: 2016.02.23., 23:22

Április 1-jétől tilos lesz rakományként utasszállító repülőgépeken lítium-ion akkumulátorokat szállítani - döntött a Nemzetközi Polgári Légiközlekedési Szervezet (ICAO).

Az a baj a lítium-ion akkumulátorokkal, hogy maguktól kigyulladhatnak, és mivel általában tízezrével csomagolják össze őket, így egy rövidzárlatos akkumulátor cellából láncreakcióként terjedhet tovább a tűz. Így akár 600 Celsius fokos tüzet okozhatnak a repülőben, amitől már megolvadhat az alumínium, a kipárolgó gáztól berobbanhat a szállítótér, egyszóval akár a repülőgépet is elpusztíthatják. 2006 óta legalább három teherszállító repülőgép semmisült meg emiatt.

Lítium-ion akkumulátort számos elektronikai termék tartalmaz, mobiltelefonoktól kezdve hordozható számítógépeken át egészen a hibrid meghajtású autókig. Csak 2014-ben 5,4 milliárd lítium-ion cellát gyártottak világszerte. Többségüket teherhajókon szállítják, de eddig mintegy 30 százalékukat repülővel juttatták el rendeltetési helyükre.

Az akkumulátorgyártók érdekképviseleti szervezet úgy nyilatkozott, hogy igyekszik alkalmazkodni az új előírásokhoz, de a tilalom komoly zavarokat okozhat az ellátásban, főleg az orvoslásban használt berendezések terén.

A pilóták nemzetközi érdekvédelmi szervezet éppen ezért a teherszállító repülőkre is kiterjesztette volna a tilalmat, de ezt nem sikerült elérniük; az ICAO azt írta elő, hogy a teherszállítókon lévő akkumulátorok legfeljebb harminc százalékig lehetnek feltöltve.


CÍMKÉK:
 

Hozzászólok a cikkhez

Hozzászólás beküldéséhez be kell jelentkezni.

Nincs még hozzászólás.


2016. augusztus 30. kedd
   
Keresés az oldalon:
ok
Videók
Cégadatbázis
Álláskereső
Kínál
Keres
Álláshirdetés feladása
Partnereink
Tudtad-e fejléc

A legnagyobb jégkorszak idején a jég majdnem elérte az Egyenlítőt.

Tudtad-e gomb
Tudtad-e lábléc
promovideo
hirdetés
hirdetés